Merkelová začíná jednat o nové vládě

Berlín - V Německu dnes odstartovalo vyjednávání o nové koaliční vládě. Po letech velké pravolevé koalice má vzniknout konzervativně-liberální kabinet složený z CDU/CSU a svobodných demokratů FDP. V parlamentu budou mít spolu nadpoloviční většinu pod taktovkou Angely Merkelové. Budoucí partneři v „černo-žlutém“ kabinetu se dnes dohodli na deseti pracovních skupinách, které mají připravit koaliční dohodu. Aktéři chystané vlády jsou si sice ideově blízcí, ale liší se jejich pohled třeba na daně, bezpečnost či zdravotnictví.

Šéfka strany, která vyhrála volby, Angela Merkelová vyjádřila přání, že by chtěla novou vládu sestavit nejpozději do 9. listopadu. To se jí ale nemusí podařit, protože předseda FDP Guido Westerwelle naznačil, že jeho strana bude tvrdě vyjednávat bez ohledu na časový plán kancléřky. Jednání by se mohla zadrhnout na několika sporných bodech, které obě strany mají, například v bezpečnostní a zdravotnické politice.

Není zatím ani jasné, jak by si koalice rozdělila ministerská křesla. Velký boj zřejmě strany povedou o ministerstvo financí nebo ministerstvo zahraničí.