KLDR je připravena znovu jednat o jaderném odzbrojení

Pchjongjang - Nejvyšší severokorejský představitel Kim Čong-il dnes sdělil Číně, že je připraven obnovit šestistranné rozhovory o jaderném odzbrojení své země. Vůdce KLDR to podle Pekingu oznámil při jednání s čínskou delegací v Pchjongjangu, kterou vede čínský premiér Wen Ťia-pao. Návrat k jednacímu stolu bude ale podle Kima záviset na vývoji plánovaných rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Jižní Korea má však údajně informace, že americké a jihokorejské tajné služby zjistily obnovování nukleárních zařízení, která v minulých letech severokorejský režim uzavíral pod tlakem mezinárodního společenství. Agenti k tomu prý dospěli po prozkoumání desítky jaderných zařízení v KLDR.

„Při schůzce Kim prohlásil, že Severní Korea se chce účastnit vícestranných rozhovorů včetně těch šestistranných…,“ uvedla Nová Čína. Oba komunističtí představitelé se prý na jednání také shodli na zajištění bezatomového korejského poloostrova. Několik hodin poté ale jihokorejská média oznámila, že Severní Korea je těsně před obnovením nukleárního zařízení v Jongbjonu.

Čína se snaží, aby se KLDR vrátila k jednacímu stolu, kde s nimi zasedne Jižní Korea, Japonsko, Rusko a USA. Šestistranné rozhovory Pchjongjang letos přerušil poté, kdy zahájil nové testy jaderné zbraně a Rada bezpečnosti OSN na to v červnu zareagovala rezolucí. Tento dokument KLDR zakazuje další jaderné a raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod.

Příslib návratu k rozhovorům se do jisté míry očekával, protože převládal názor, že by Čína nesouhlasila s cestou Wen Ťia-paa do Severní Koreje, pokud by se jí předem nedostalo ujištění o možnosti jaderná jednání obnovit. Čína je tradičním spojencem KLDR, ale vztahy obou zemí jsou v posledních měsících napjaté.

Čína má na Kim Čong-ila vliv

Severní Korea je víceméně závislá na čínském dovozu surovin a potravin a zahraniční vlády proto Čínu vyzvaly, aby svého postavení využila ve prospěch zastavení vývoje korejské atomové zbraně. Peking však vůči Pchjongjangu nechce posilovat mezinárodní sankce, vzniklá politická situace by totiž mohla mimo jiné vyústit v příliv uprchlíků z KLDR do Číny.

Čínská návštěva je příležitostí pro obě země opět deklarovat svou blízkost. V druhý den třídenní návštěvy KLDR dnes navštívil Wen Ťia-pao hřbitov, aby uctil památku čínských vojáků, kteří padli během korejské války v letech 1950-1953. O této zastávce informoval tisk obou zemí coby o důkazu, že vztahy těchto komunistických států jsou „zpečetěny krví“.

USA souhlasí s dvoustranným jednáním

Spojené státy na údajný postoj severokorejského diktátora reagovaly prohlášením, že KLDR musí upustit od celého jaderného arzenálu. Ujistily přitom, že Washington je připraven vést s Pchjongjangem bilaterální jednání, jak si Severokorejci přejí, pokud se KLDR skutečně vrátí k šestistranným rozhovorům.

Vydáno pod