Ciudad Juárez zvýšil svou krvavou bilanci o dalších 10 obětí

Ciudad Juárez (Mexiko) - Mexické město Ciudad Juárez u hranic se Spojenými státy pokračuje v krvavé bilanci. Za posledních 24 hodin tam bylo zavražděno nejméně deset lidí. Pět z nich postřílel gang ozbrojenců při nájezdu na jeden z místních barů. Další čtyři muže z hummeru, který jel tankovat, postříleli vrazi přímo u benzínové pumpy. Dalšího muže našli policisté zastřeleného u něj doma. V Juárezu bylo jen letos spácháno už 1700 vražd.

Obětem střelby v baru Gabino, který stojí na hlavní třídě města, bylo od 25 do 30 let. Motiv vraždy zatím vyšetřovatelé neznají, ale připomínají, že před šesti měsíci byli ve stejném baru zastřeleni čtyři muži.

Násilí mezi překupníky drog udělalo z Juárezu nejnebezpečnější mexické město – jen letos registruje už 1700 vražd. Už několik let tu zuří boj o kontrolu nad lukrativním obchodem s drogami, který mezi sebou svádějí konkurenční drogové gangy, jež zároveň likvidují policisty a další představitele státní moci. Armáda rozmístila od února ve městě kolem 8500 mužů, dosud se jim ale zmírnit násilí nedaří. Od nástupu prezidenta Felipeho Calderóna v prosinci 2006 si už válka mezi pašeráky drog vyžádala asi 14 tisíc životů. Vláda kvůli tomu mobilizovala v různých částech země celkem 50 tisíc vojáků.

V pondělí mexičtí vojáci zadrželi podezřelého muže, který je podle policie spojen s nejméně 27 případy vražd ve městě Ciudad Juárez. Třicetiletý Eduard Vera je údajně členem skupiny nájemných zabijáků La Linea, která pracuje pro drogový kartel Juárez. On sám prý zabil nejméně 27 mužů a 14 dalších unesl. Ti byli poté předáni místnímu pouličnímu gangu, který si s nimi chtěl vyřídit účty.

Oběť násilí v baru Gabino v mexickém Ciudad Juaréz
Zdroj: ČT24
Vydáno pod