Stalinův vnuk se soudí: Dědeček nikoho popravit nenechal!

Moskva - Ruské noviny Novaja gazeta se dostaly k soudu kvůli Josifu Stalinovi. Vnuk někdejšího sovětského diktátora Jevgenij Džugašvili zažaloval tento liberální opoziční list za tvrzení, že Stalin osobně nařizoval popravy sovětských občanů. Novaja gazeta se sice odvolává na rozsudky smrti nesoucí Stalinův podpis, Jevgenij Džugašvili nicméně trvá na tom, že je to lež a že jeho dědeček nikdy nikoho popravit nenechal. Požaduje odškodnění přesahující v přepočtu pět milionů korun.

Mnozí žalobu považují za další tah kampaně podporované Kremlem, která má vylepšit Stalinovi reputaci. Kreml se ale ke kauze nevyjádřil. U dnešního jednání moskevského soudu Džugašvili osobně nebyl, před soudní budovou se shromáždila hrstka přívrženců Stalinovy éry. „Za Stalina měla naše země respekt,“ cituje BBC jednoho staršího účastníka demonstrace. „Teď jsou z nás žebráci. Za něj z nás měli ostatní respekt a strach.“

Takový názor není v dnešním Rusku zdaleka ojedinělý. Stalinova vláda si v 30. až 50. letech sice vyžádala podle historiků miliony obětí, diktátor zde ale stále zůstává populární. Hlavně prý proto, že s jeho jménem si lidé stále spojují pořádek a jistotu. V loňské televizní soutěži o největší osobnost ruských dějin skončil Stalin (vlastním jménem Josif Vissarionovič Džugašvili) třetí, i když zpočátku s velkým náskokem vedl. Diktátorovi stoupenci to tehdy přičítali údajným manipulacím s hlasy. Účastníkům ankety přitom nevadilo, že Stalin nebyl Rus, ale Gruzínec.

Rusko potřebuje vlastní Norimberk

Dá-li soud mladému Džugašvilimu za pravdu, bude to bomba, tvrdí obhajoba. "Je potřeba skoncovat s věčnými diskusemi o krvavém diktátorovi. Měli bychom ho jasně odsoudit, uspořádat jakýsi vlastní Norimberský proces - nejen se Stalinem, ale s celým jeho režimem," říká obhájce deníku Novaja gazeta Genry Reznik. Ten v minulosti obhajoval mimo jiné podnikatele Vladimira Gusinského a Borise Berezovského, bývalého prezidenta Borise Jelcina či novináře Andreje Babického.

Vydáno pod