NASA „bombardovala“ Měsíc, aby zjistila, kolik je na něm vody

Washington – Ještě nikdy neměli zaměstnanci americké NASA takovou radost z toho, že se jejich sonda rozbila napadrť. Tentokráte však šlo o řízený experiment. Nosná raketa narazila do kráteru Cabeus rychlostí devíti tisíc kilometrů v hodině. Samotná sonda pak prolétla deset kilometrů vysokým sloupem zvířeného měsíčního prachu, ve kterém hledala částečky ledu. Místo vědci nevybrali náhodně. Kráter je už dvě miliardy let ponořen do naprosté tmy, a nehrozilo tak, že kousky vyvrženého ledu na slunci roztají. Po čtyřminutovém experimentu čekal sondu stejný osud jako raketu - roztříštila se o měsíční povrch.

„Pokud zjistíme, že z měsíční půdy se dá skutečně žít, budoucí osidlování Měsíce to velmi usnadní. Využili bychom, co půda nabízí a nemuseli bychom všechno vozit ze Země,“ upozornil vedoucí vědeckého oddělení z Goddardova centra vesmírných letů Jim Gardin. Podle manažera projektu Daniela Andrewse se podařilo získat kvalitní informace, kterými se nyní vědecký tým probírá, což potrvá patrně dva týdny.

Daniel Andrews, manažer mise LCROSS:

„Trošku to připomíná techniky starých dobrých zlatokopů z Divokého západu. S jedním rozdílem. My hledáme vodu.“

Přítomnost vody na Měsíci už potvrdily tři nezávislé mise, naposledy indická sonda v září. Američtí vědci odhadují, že z jedné tuny měsíční horniny je možné chemicky dostat až litr vody. Potřebné technologie už několik let vyvíjejí. Američané chtějí postavit na Měsíci stálou základnu kolem roku 2020. Ta má být přitom jen odrazovým můstkem k daleko většímu dobrodružství, k letu na Mars.

V některých částech světa se na nezvyklé vesmírné divadlo mohli dívat amatérští astronomové vybavení teleskopy. Miliony dalších lidí měli k dispozici živý přenos na internetových stránkách NASA, kde se také objeví první snímky měsíčního mraku. Ti, kdo se těšili na mimořádnou podívanou, neviděli však nakonec prakticky nic.

Očekávání veřejnosti, která se těšila na živý přenos „bombardování Měsíce“, bylo patrně příliš vysoké i s ohledem na předběžné animace, z nichž některé nebyly dílem NASA, řekl Andrews. Navíc možná nebylo správně nastavené nasvícení a na snímcích je třeba zapracovat, aby byly čitelnější, dodal. Odborníci míní, že záběry by v zásadě měly být „šedé na černém“.

Vydáno pod