Lavrov: Raketový projekt USA vzbuzuje více otázek než odpovědí

Kišiněv – Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova vzbuzuje nový projekt protiraketového štítu v Evropě „více otázek než odpovědí“. Novinářům to šéf ruské diplomacie oznámil na summitu Společenství nezávislých států (SNS), který probíhá v moldavské metropoli Kišiněv. Rusko až dosud podle agentury AFP vyjadřovalo uspokojení nad tím, že USA opustily plány na vybudování části svého protiraketového štítu v Polsku a v České republice.

„Přáli bychom si vyčerpávající objasnění (nového amerického protiraketového projektu),“ řekl Lavrov. Agentury v této souvislosti píší, že americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je v úterý očekávána v Moskvě, kde zřejmě budou tyto otázky v popředí jednání.

Spojené státy 17. září oznámily, že odstupují od protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož projekt byl vypracován za předchozí vlády George Bushe. Moskva ho ale považovala za hrozbu pro svou bezpečnost, přestože ji Washington ujišťoval, že je namířen proti zemím, jako je Írán.

USA chtějí nyní vytvořit v Evropě nový obranný systém, který by bral víc v úvahu stupeň íránské nebo jiné hrozby. Původně počítaly s tím, že v Česku vznikne radarová základna a v Polsku protiraketové silo. Systém měl být zaměřen na hrozbu raket dlouhého doletu. Nová varianta by měla čelit střelám krátkého a středního doletu. První prvky nového systému by mohly být údajně v provozu do roku 2011.

V České republice by podle náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherové mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany. Tauscherová to podle serveru deníku The Washington Post řekla ve středu na konferenci uspořádané analytickou organizací Atlantická rada. Česká diplomacie bude s USA o zapojení do tohoto systému teprve jednat.

Protiraketová obrana
Zdroj: ČT24