Pákistánští povstalci vyvolali přestřelku, nejméně 10 mrtvých

Rávalpindí (Pákistán) - Pákistánští vojáci dnes zabili skupinu čtyř povstalců, která napadla vojenské velitelství ve městě Rávalpindí na severu země. Útočníci zastřelili podle Reuters nejméně šest vojáků, dalších pět zranili. Naopak pákistánští vojáci zabili čtyři povstalce. Nyní drží asi pětice ozbrojenců v kasárnách rukojmí, mezi kterými jsou podle BBC i vysoce postavení důstojníci.

Pákistánská armáda nejdříve po asi 45minutové přestřelce oznámila, že se jí podařilo všechny útočníky zneškodnit. Později ale vydala jiné prohlášení, podle kterého se dalším nejméně dvěma povstalcům podařilo nepozorovaně utéct. Útočníci se totiž oblékli do vojenských uniforem, což stráž zmátlo.

Vládní jednotky podle posledních informací obklíčily ozbrojence, kteří se ukrývají. Radikálům se ale podařilo zajmout několik vojáků, které nyní drží jako rukojmí. Jejich propuštění podmiňují osvobozením svých uvězněných soukmenovců, napsala agentura Reuters s odvoláním na jistého armádního činitele.

Povstalci na místo přijeli bílou dodávkou. Do areálu kasáren se jim ale vozem prorazit cestu nepodařilo. Zneškodnili proto hlídku na prvním kontrolním stanovišti a zaútočili na druhé. Podle policie byli vybaveni těžkými střelnými zbraněmi a granáty. V celém Rávalpindí, které sousedí s metropolí Islámábádem, policisté a vojáci rozestavěli kontrolní stanoviště a silniční zátarasy.

Útok na vojenské velitelství byl třetí velkou akcí islamistických radikálů během jednoho týdne. Povstalci tak chtějí ukázat, že navzdory operaci, kterou proti nim vedou vládní vojáci, jsou schopni zaútočit v samém srdci pákistánských bezpečnostních složek, poznamenala AP. Ve vojenském areálu byli údajně v době útoku přední vojenští činitelé.

K přepadu velitelství se přihlásilo podle pákistánských médií radikální islamistické hnutí Taliban. Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik oznámil, že útok jen posílí odhodlání vlády bojovat proti povstalcům.

V pátek při pumovém útoku u hlavního tržiště v pákistánském Péšávaru zahynulo 49 lidí a více než sto jich bylo zraněno. V pondělí zaútočil sebevražedný atentátník, oblečený rovněž do stejnokroje ozbrojených sil, na kancelář Světového programu OSN pro výživu (WFP) v pákistánské metropoli Islámábádu; pět lidí tam přišlo o život.

Pákistánští záchranáři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod