Mexičtí učitelé se bojí vrátit za katedry

Acapulco – Už víc než měsíc trvá v severomexickém Acapulcu stávka učitelů. Tvrdí, že jim vyhrožují drogové gangy, a požadují proto posílení bezpečnostních opatření na školách. To jim teď přislíbila místní vláda a v pondělí by se tak možná mohli kantoři vrátit zpátky za katedru.

Místo školních chodeb pochodují učitelé ulicemi města. Protestují proti násilí a požadují větší ochranu škol. Zločinecké gangy po nich chtějí polovinu platu a vyhrožují jim smrtí. „Podle mě to nejsou jenom učitelé, kdo je vystaven násilí. V nebezpečí jsou taky majitelé hotelů, restaurací a různých firem,“ říká obyvatelka Acapulca.

Neučí se ve více než stovce škol. Prázdniny si tak prodloužilo několik set tisíc dětí. „Děti by měly mít vzdělání. Vyučování jim chybí. Měla by nám pomoci vláda,“ zlobí se další z obyvatel Acapulca.

Uřezané hlavy nalezené u mexické školy
Zdroj: ČT24

Situaci nijak nepomohl nedávný děsivý nález před jednou ze škol. V bílém pytli tam leželo pět lidských hlav. Místní vláda pak oznámila sérii nových bezpečnostních opatření, jako je například posílení místních policejních jednotek o vojáky. Ve školách by taky chtěla nainstalovat bezpečnostní systémy. „Teď jsou to učitelé a žáci, ale problém má celá společnost. Tady v Acapulcu nemůžete jen tak vyjít na ulici. Kdykoli vás mohou unést,“ říká další obyvatel města.

Kdysi slavné Acapulco, které si oblíbily i hollywoodské hvězdy, se v posledních letech změnilo v bitevní pole drogových gangů. Problémy tamních učitelů ale nejsou v Mexiku výjimkou. Stávku vyhlásili v posledních týdnech taky kantoři ve státech Veracruz a Sinaloa.

V Acapulcu kvůli kartelům umírá 14 lidí denně. V celém Mexiku je obětí drogových válek za pět let na 40 tisíc. Problémy už zdaleka nejsou jen na americko-mexické hranici. Místo války s drogami už se mluví o válce s terorem. „Týká se to všech. Taxikářů, lékařů, majitelů restaurací nebo těch, kdo prodávají na trhu. Všem kartely vyhrožují a chtějí peníze,“ říká novinářka listu New York Times Elisabeth Malkinová. Úřady se obávají, že lidé kvůli rostoucí frustraci a vzteku vezmou zákon do vlastních rukou.

Příští rok končí mandát prezidentovi Felipemu Calderónovi. Podle průzkumů dvě třetiny lidí chtějí, aby další prezident v jím vyhlášeném boji pokračoval. Zbývající třetina ale vidí jedinou šanci – pokusit se s drogovými bossy vyjednat příměří.