V Sýrii se nekouří, v Chorvatsku už zase ano

Damašek/Záhřeb - V Sýrii od neděle platí zákaz kouření na veřejných místech. Podle nového nařízení hrozí každému, kdo by si zapálil v kavárně nebo restauraci, pokuta ve výši dvou tisíc syrských liber, což je v přepočtu necelých osm set korun. Zákaz se vztahuje i na kouření vodních dýmek, které je přitom v zemi velmi rozšířené a v oblibě ho mají jak místní, tak návštěvníci ze zahraničí. Trest navíc nehrozí jen kuřákům, ale i majitelům zařízení, kde by se zákaz porušoval. Zákaz podepsaný prezidentem Bašárem Asadem platí i pro školy a veřejnou dopravu.

V Chorvatsku je tomu právě naopak - v tamních restauracích se smí od pátku opět beztrestně kouřit. Země přitom před čtyřmi měsíci milovníky tabáku z lokálů vykázala. Proti přísnému protikuřáckému zákonu ale tvrdě protestovali provozovatelé barů, hospod a restaurací, jimž se prý značně snížil obrat. V provozovnách do padesáti metrů čtverečních je napříště možné zapálit si bez omezení, větší podniky mohou zřídit oddělené kuřárny.

Kuřáci podle chorvatského tisku porazili zdravý rozum, protože na následky kouření v zemi umře každoročně 11 tisíc lidí. Ze 4,4 milionu Chorvatů holduje nikotinu asi třetina.

Zákaz kouření na veřejných místech platí v řadě zemí Evropy a světa - například v Británii, Irsku, Itálii, ve Švédsku, Finsku, Francii, Slovinsku, Makedonii nebo v Černé Hoře. Ve slovenských restauracích musí být podle novely zákona o ochraně nekuřáků od září kuřáci od nekuřáků odděleni stěnou. V České republice bude novela protikuřáckého zákona platit od poloviny příštího roku. Restauratéři si podle ní budou moci vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké, a podle toho jej viditelně označí.