KLDR provedla dalších pět raketových testů

Soul - KLDR uskutečnila test pěti raket krátkého doletu, které odpálila u svého východního pobřeží. V okolní oblasti následně vyhlásila od 10. do 20. října zónu bez lodního provozu. Pchjongjang tak po třech měsících pokračuje v letošní sérii raketových zkoušek, které zahrnovaly i test střely dlouhého doletu. Kromě toho Severní Korea letos v květnu uskutečnila už druhou jadernou zkoušku, za což ji Rada bezpečnosti OSN potrestala rozšířením sankcí.

Není jasné, zda v případě nových testů jde o rutinní vojenské cvičení. KLDR má k dispozici několik set raket krátkého doletu, které jsou schopné zasáhnout jihokorejské hlavní město Soul a jeho okolí, kde žije 25 milionů lidí.

Clintonová: Korejský jaderný program nebudeme akceptovat

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v reakci na dnešní zkoušky uvedla, že Spojené státy budou pokračovat v práci na dosažení „nejaderné“ Severní Koreje. Dodala, že USA se společně se svými spojenci snaží dát Pchjongjangu najevo, že mezinárodní společenství nebude jeho jaderný program akceptovat.

Nejvyšší severokorejský představitel Kim Čong-il přitom minulý týden oznámil, že je připraven obnovit šestistranné rozhovory o jaderném odzbrojení své země. Návrat k jednacímu stolu bude ale podle něj záviset na vývoji plánovaných rozhovorů mezi Severní Koreou a USA. Jižní Korea má však údajně informace, že americké a jihokorejské tajné služby zjistily obnovování nukleárních zařízení, která v minulých letech severokorejský režim uzavíral pod tlakem mezinárodního společenství. Agenti k tomu prý dospěli po prozkoumání desítky jaderných zařízení v KLDR.