Výzva hanojských restaurací: Nejezte chráněné zvířectvo

Hanoj – Přes 150 hanojských restaurací se připojilo k iniciativě, jejímž cílem je dostat z jídelníčků živočichy patřící mezi ohrožené druhy. Divoká zvířata od dikobrazů až po luskouny krátkoocasé jsou ve Vietnamu považována za delikatesu. Řada restaurací ve Vietnamu drží v klecích a nabízí na jídelním lístku krokodýly, cibetky či želvy, případně má v lahvích s alkoholem nacpané chráněné hady a ještěrky.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) a skupina TRAFFIC, která monitoruje nelegální obchod se zvířaty, zahájily iniciativu Zelená restaurace, jejímž cílem je podporovat provozovny, kde ohrožená zvířata na jídelníčku nejsou. Jejím dalším krokem by měly být petice proti restauracím, které chráněná zvířata servírují.

Podle studie TRAFFIC z roku 2007 se Hanoj stala střediskem spotřeby divokých zvířat, která jsou využívána jako potrava nebo doplněk zdravotních či krášlicích produktů. Zároveň ale zjistila, že většina obyvatel nemá tušení o existenci zákonů na ochranu ohrožených druhů.

Asijský alkohol s hady a štíry
Asijský alkohol s hady a štíry