Barroso: Ratifikaci Lisabonu není třeba oddalovat

Brusel – Pokud český Ústavní soud neshledá, že je Lisabonská smlouva v rozporu s českým právním řádem, není třeba oddalovat ratifikaci dokumentu. Řekl to dnes předseda Evropské komise José Manuel Barroso po setkání s českým premiérem Janem Fischerem. Ten Brusel dnes informoval o záměrech české vlády ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy. S Barrosem také probral, co by mohl dělat budoucí český eurokomisař.

Barroso zdůraznil, že je třeba respektovat ústavní procesy v České republice. Pokud ale Ústavní soud neshledá na dokumentu nic protiprávního, neměly by se ratifikaci klást další umělé překážky.

José Manuel Barroso:

„Plně respektujeme ústavní pořádek v České republice. Je zcela zřejmé, že musíme počkat na rozhodnutí Ústavního soudu v ČR. Jakmile padne rozhodnutí a verdikt nám to umožní, očekáváme, že Česká republika naplní své závazky. Není v zájmu nikoho, zejména pak v zájmu České republiky, věci dále zdržovat.“

Podle Barrosa je Česká republika parlamentní demokracií, parlament smlouvu odsouhlasil, a proto by měla být ratifikována. „Jako v případě kterékoliv demokracie nechceme po České republice nic jiného, než co chceme po ostatních státech,“ dodal šéf Evropské komise. Připomněl, že Klaus byl tím, kdo v 90. letech jako tehdejší premiér zažádal o vstup Česka do Evropské unie, a prezidentem byl zvolen z rozhodnutí parlamentu, který by také měl respektovat.

Fischer: Evropská komise je zaskočena

Fischera v osobním rozhovoru Barroso upozornil, že v Evropské komisi jsou „zaskočeni situací“, která vznikla po Klausových námitkách. V Bruselu podle šéfa Evropské komise narůstá nervozita, nicméně komise je prý přesvědčena, že se ratifikace v ČR podaří ukončit vnitřními demokratickými mechanismy, řekl Fischer novinářům po příletu do Prahy.

Fischer věří, že Klaus podepíše do konce roku

Na českého premiéra Jana Fischera se dnes čekalo v Bruselu napjatě jako možná nikdy předtím. Měl zde totiž osvětlit, jak si česká vláda představuje splnění podmínky prezidenta Václava Klause k Lisabonské smlouvě. Klaus chce, aby byl ke smlouvě připojen dodatek o chartě lidských práv EU, který by zajistil, aby nedošlo k prolomení takzvaných Benešových dekretů. Jednou z klíčových otázek bude, jestli prezidentovi bude stačit politická deklarace, nebo bude chtít poznámku doplnit přímo do smlouvy.

Fischer řekl, že dnes telefonicky mluvil s prezidentem Klausem. Podotkl také, že věří, že ratifikace nakonec skončí úspěšně tak, aby smlouva mohla začít platit od počátku příštího roku.

Už včera mluvčí Evropské komise Johannes Leitenberger řekl, že Brusel hlavně potřebuje vyjasnit případné záměry České republiky. Podle něj existuje několik alternativ a variant, jak situaci řešit.

Klíčový bude říjnový summit

Fischer dnes v Bruselu těžko mohl celou záležitost vyřešit, klíčový bude až summit Evropské unie 29. a 30. října v Bruselu. Jisté je, že pokud by splnění podmínky Václava Klause mělo znovu otevřít ratifikaci Lisabonské smlouvy v zemích sedmadvacítky, pak by se většina postavila proti.

Rychlému dokončení ratifikace v Česku se navíc možná rýsuje další překážka. Sedmnáct senátorů se totiž podle dnešních Lidových novin chystá doplnit svou stížnost na Lisabon podanou k Ústavnímu soudu, a to by mohlo znovu pozdržet projednávání dokumentu.

Lisabonská smlouva se měnit nebude

Proti doplnění dodatků se dnes postavila i rakouská vláda. Rakouský kancléř Werner Faymann dnes řekl, že pokud by se smlouva měnila, byla by nutná nová ratifikace ve všech zemích EU. A to Faymann odmítá: „Lisabonská smlouva se nebude měnit.“ Nemyslitelné jsou dodatky i pro rakouského ministra zahraničí Michaela Spindeleggera.

Mluvčí německé vlády Ulrich Wilhelm dnes poukázal na to, že Klaus vznesl své dodatečné požadavky k Lisabonské smlouvě velmi pozdě. Německá kancléřka Angela Merkelová podle něj očekává, že smlouva vstoupí v platnost do konce letošního roku. Wilhelm uvedl, že o smlouvě se vyjednávalo od roku 2007 a české požadavky v ní už byly zohledněny.

Podle německého europoslance Jo Leinena jde o další Klausovu šílenou myšlenku, jak blokovat Evropu a Lisabonskou smlouvu, kterou EU nutně potřebuje. „Myslím, že Klausův argument je svévolný, protože nemá právní základ,“ uvedl, což podle jeho slov potvrzují názory mnohých právníků. Britský europoslanec John Bufton naopak Klausův postoj uznává. „Bezpochyby je mužem demokracie. Usiluje o dodatek, který svým způsobem poslouží a pomůže českým lidem a také se stará o ostatní členské státy,“ řekl.

Fischer jednal také o obsazení Evropské komise

V Bruselu dnes došlo v rozhovoru obou politiků i na téma obsazení nové Evropské komise. Barroso připomněl, že zatímco podle Lisabonské smlouvy by každá země měla mít svého komisaře, podle stávajících pravidel by se měl sbor komisařů změnit. Žádná země proto podle něj nemá záruku, že bude mít svého eurokomisaře, když nebude platit Lisabon.

  • Předseda Evropské komise José Manuel Barroso na brífinku s českým premiérem Janem Fischerem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117315.jpg
  • Jan Fischer a José Barroso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117314.jpg
  • Český premiér Jan Fischer a předseda Evropské komise José Manuel Barroso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117307.jpg
  • Jan Fischer a José Barroso autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117310.jpg
  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100981.jpg
Vydáno pod