Britští labouristé přiznali těžkou porážku v místních volbách

Londýn - Britská vládní Labouristická strana utrpěla podle dosud zveřejněných výsledků další zdrcující porážku v místních volbách v Anglii a Walesu a hrozí jí i ztráta křesla starosty v Londýně. Labouristé podle BBC ztratili 331 křesel místních radních, zatímco konzervativci jich 256 získali. Podle britských médií jde zřejmě o největší porážku za posledních 40 let. Premiér Gordon Brown už připustil, že ho výsledky znepokojují.

Vládní labouristé pokračují ve volebních prohrách

Podle průzkumu, který si nechal vypracovat zpravodajský kanál BBC, volilo tuto stranu jen 24 procent voličů, čímž se umístila na třetím místě za opozičními konzervativci a liberálními demokraty. Rozdíl vůči liberálním demokratům však činí pouhé jedno procento, což je u odhadů poměrně nespolehlivý údaj.

Předseda labouristů Geoff Hoon poznamenal, že pozice premiéra Gordona Browna jako lídra strany v nadcházejících parlamentních volbách není výsledkem ohrožena. Podle agentury Reuters však Brown ve svém prvním volebním testu od chvíle, kdy před necelým rokem nastoupil do úřadu, směřuje k výprasku. Premiér přiznal, že výsledky jsou špatné a znepokojující. „Byla to noc plná zklamání,“ řekl. Zároveň však odmítl myšlenku na demisi a dodal, že bude více naslouchat a lépe vést.

Labouristé po volbách ovládají 18 místních rad a přišli tak o kontrolu devíti rad, zatímco konzervativci mají pod kontrolou 65 rad, což znamená zisk dvanácti. Politolog John Curtice předběžné výsledky zhodnotil tak, že konzervativci získali mnohem více, než očekávali, zatímco výsledky labouristů jsou horší, než byly ty nejčernější prognózy. Celkově šlo ve čtvrtečních volbách o zhruba 4000 mandátů v asi 160 místních radách.

V roce 2004 přišli labouristé v místních volbách o více než 460 míst v radách a byli rovněž třetí v podílu odevzdaných hlasů. Předloni byli v místních volbách rovněž poraženi a ztratili kontrolu nad 16 radami, zatímco konzervativci získali 250 křesel. Porážka byla tak dramatická, že tehdejší premiér Tony Blair následující den reorganizoval vládu.

Boj o křeslo londýnského starosty stále není rozhodnutý

Pozornost je nyní soustředěna na Londýn, kde se o křeslo starosty utkávají dvě velké individuality a kde podle všeho bude výsledek nejtěsnější za celých osm let, co byla tato funkce zřízena. Podle oficiálních výsledků v hlavním městě získal Johnson v prvních preferencích 520.905 hlasů Londýňanů, zatímco Livingstone 454.518. Nyní se sčítají druhé preference. Vyhlášení konečných výsledků se předpokládá nejdříve hodinu po půlnoci SELČ.

Dosavadní zprávy o sčítání hlasů pro londýnského starostu tak naznačují, že by mohl zvítězit excentrický konzervativní politik Boris Johnson nad osvědčeným Kenem Livingstonem, který tuto funkci zastával dvě období po sobě. Kromě toho, že takový výsledek by byl zlatým hřebem volebního dne pro opoziční konzervativce, byl by podle britských komentátorů také mocným symbolem, že osvědčený premiér Gordon Brown s 11letou zkušeností ve vládě by mohl prohrát s mladým vůdcem konzervativců Davidem Cameronem.

  • Britský premiér Gordon Brown autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/15/1452.jpg
  • Labouristický kandidát na starostu Londýna Ken Livingston (vpravo) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/201/20041.jpg