Austrálie udělila azyl 42 afghánským uprchlíkům

Canberra - Australská vláda potvrdila, že udělí azyl 42 afghánským uprchlíkům z lodi, která se v dubnu potopila v australských vodách. Policie sice došla k závěru, že si plavidlo zapálili sami, nemá ale dostatek důkazů pro obvinění. Vrátit Afghánce ovšem úřady nemůžou, doma jim hrozí vážné nebezpečí. Australská opozice kritizuje kabinet za příliš měkkou imigrační politiku.

Letos v dubnu začala na moři nedaleko Austrálie po výbuchu hořet loď plná lidí. Kromě indonéské posádky na ní bylo i 47 uprchlíků z Afghánistánu, celkem 42 z nich zachránilo australské námořnictvo. Pět osob při požáru zahynulo, další desítky utrpěly popáleniny. 

I když policie tvrdí, že běženci sami plavidlo podpálili, nemá pro to dostatek důkazů. Jediné obvinění, jež tak v případě padlo, bylo pro indonéské námořníky, kteří přepravovali uprchlíky. Australské úřady navíc teď všem uprchlíkům udělily azyl. 

Chris Evans, australský ministr pro imigraci, řekl: „Tito žadatelé o azyl jsou považováni za uprchlíky. Měli by být pod ochranou Austrálie. V normálním případě by dostali víza. Je to systém, který tu máme 30, 40 let. A proto také normálně víza dostanou.“ Vláda nicméně dodává, že pokud se objeví v případu nové důkazy o tom, že uprchlíci loď zapálili, mohou o azyl opět přijít.

Vydáno pod