I Poláci platí, když nemyslí: Varují je pytle na mrtvoly

Varšava - Přimět řidiče v Polsku k dodržování předpisů mají kromě přísnějších trestů za přestupky také nové varovné cedule upozorňující, že se projíždí obzvlášť nebezpečným místem. Je na nich zobrazený počet lidí, kteří se nevrátili z cest. Vedle nich jsou pytle na těla obětí dopravních nehod. „Každý prvek, i černý pytel na první pohled drastický, může ovlivnit chování řidičů a zachránit život,“ vysvětluje Jaroslaw Gnatowski z ředitelství polské dopravní policie.

Dlouhá léta tyto tak zvané černé body řidičům připomínaly, že jsou v místě, kde při nehodách zemřely desítky lidí. Problém je v tom, že dnes tomuto varování nikdo nevěnuje pozornost. „Prostě jsme si postupně zvykli a nevnímali jsme je, přestaly na nás působit,“ říká psycholožka Aleksandra Piotrowska.

V Polsku umírá na silnicích nejvíce lidí v celé Evropské unii. Alkohol, telefonování za jízdy, předjíždění na přechodu, nepřiměřená rychlost, agresivita, arogance, nedostatek zdravého rozumu a bezohlednost tu jsou všudypřítomné. Na nehodách má nemalý podíl i špatný stav vozovek.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Polská vláda vidí cestu k nápravě ve vyšších trestech a vyšších pokutách. Když řidič nasbírá 24 bodů, přijde o řidičský průkaz. Stačí být pětkrát chycen při telefonování za jízdy a provinilec musí znovu do autoškoly, přibližuje zpravodaj ČT Miroslav Karas.