Američan chystal útoky na Pentagon a Kapitol

Boston – Americké úřady zadržely šestadvacetiletého muže, který údajně připravoval teroristické útoky na Pentagon, Kapitol a americké jednotky v zahraničí. Na budovu ministerstva obrany chtěl zaútočit pomocí dálkově ovládaného letadla s výbušninami. Muž chtěl prý „zasadit psychologickou ránu Američanům, nepřátelům Alláha“. Muži teď hrozí až 65 let vězení.

Šestadvacetiletý fyzik Rezwan Ferdaus, který získal diplom na Severovýchodní univerzitě v Bostonu ve státě Massachusetts, připravoval především útoky na budovy ministerstva obrany a Kongresu pomocí modelů dálkově ovládaných letadel napěchovaných výbušninami. Vybral pro tento účel dva exempláře o délce až 1,5 metru s rozpětím křídel až dva metry. Podle prokuratury již vybral místa, odkud makety letadel měly vyletět.

Ferdaus chtěl verbovat teroristy

Muž bydlící ve městě Ashland v Massachusetts také v posledních měsících upravil několik mobilů tak, aby sloužily jako roznětka pro útoky bojovníků teroristické sítě al-Káida proti americkým vojákům v zahraničí. Chtěl získat pro teroristickou činnost proti Američanům další muže a sháněl proto nejen dálkově ovladatelné modely letadel a výbušniny, ale i šest útočných pušek AK 47, známých jako samopaly Kalašnikov, a granáty.

Ferdausovy plány odhalili agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), kteří se mu představili jako členové al-Káidy. Ferdaus jim nejprve vše prozradil při telefonických a dalších hovorech, které agenti nahráli. Poté jednomu z nich předal dva paměťové nosiče (USB), na kterých byly podrobnosti připravovaných útoků. Byl zatčen, když ukládal do své skrýše zbraně a další materiál, který mu na jeho přání krátce předtím dodali údajní členové al-Káidy - agenti FBI.  

Prokuratura zdůraznila, že Ferdaus ani na okamžik nepředstavoval pro veřejnost skutečnou hrozbu, protože byl údajně od začátku svých příprav na útoky v lednu loňského roku pod neustálou kontrolou FBI.  

Terorista chtěl útočit na Pentagon (zdroj: ČT24)

Ferdaus se policejnímu informátorovi například svěřil, že chce zasáhnout Pentagon, který podle něho představuje „hlavu a srdce hada“. Sebe označil za trestající ruku Alláhovu. Chtěl podle vyšetřovatelů zabít co nejvíce amerických mužů, žen a dětí. „Nemohu se zastavit. Nemám jinou volbu,“ svěřil se mladý Američan údajným členům al-Káidy, kteří ho prý přesvědčovali, aby od svého záměru upustil.

Svobodný bezdětný muž podle vyšetřovatelů nebyl podle všeho napojen na žádnou teroristickou organizaci. Islámským radikálem se údajně stal díky sledování videí a internetu a hodlal odjet do zahraničí s cílem vycvičit se „spolu se svými bratry“.