Nová libyjská vláda chce pomoct Skotsku vyšetřovat Lockerbie

Tripolis – Ministr spravedlnosti lybijské Přechodné národní rady Muhammad Aladží dnes deklaroval, že Libye je ochotna podílet se se skotskými úřady na vyšetřování atentátu na Lockerbie z roku 1988, při kterém zahynulo 270 lidí. V pondělí v reakci na skotskou žádost o pomoc při vyšetřování přitom řekl, že případ je uzavřen.

Skotští vyšetřovatelé se nedávno obrátili na NTC se žádostí o informace,které by poskytly podklady pro obvinění dalších spolupachatelů atentátu naamerické letadlo, eventuálně včetně svrženého libyjského vůdce MuammaraKaddáfího.  „Budeme spolupracovat v tomto ohledu s kýmkoli, kdo má kdispozici jakékoli další údaje,“ uvedl Aladží podle Reuters na žádost o odpověď na prosbu Skotů.    

Dosud jediným odsouzeným za podíl na útoku je Libyjec Abdal Basat Muhammad Midžrahí, který byl ale ze skotského vězení před dvěma lety ze zdravotních důvodů propuštěn do Libye. Jeho propuštění vyvolalo kritiku zejména ve Spojených státech, které opakovaně požadovaly jeho opětovné uvěznění a další přezkoumání případu. Skotská justice se domnívá, že Midžrahí nejednal sám.

Bývalý libyjský ministr spravedlnosti a nynější muž číslo jedna nového libyjského vedení Mustafá Džalíl v březnu uvedl, že má důkazy o účasti Kaddáfího v bombovém útoku na letadlo. Další Libyjec, který byl v kauze Lockerbie nakonec zproštěn viny, v srpnu švédskému listu Expressen řekl, že Kaddáfí by měl stanout před soudem kvůli podezření, že útok nařídil.

Vydáno pod