Policie zatkla 170 lidí při protiromských protestech v Bulharsku

Sofia - Protiromské demonstrace pokračovaly v Bulharsku i v noci na dnešek, policie při nich zadržela 170 lidí. Ve vazbě skončil také romský baron Kiril Raškov, jehož vlivný klan se doposud údajně těšil beztrestnosti. Informoval o tom portál novinite.com. Rozbuškou protiromských nálad v zemi se stala páteční nehoda v jihobulharském městečku Katunica, kde Romové přejeli bulharského chlapce, ale i kritika toho, že se romská kriminalita údajně netrestá.

Úterních nočních demonstrací se zúčastnilo oproti předchozím dnům méně lidí, protesty byly ale nadále intenzivní. V Plovdivu vyrazilo do ulic asi 600 lidí, dalších 600 pak v metropoli a na 400 v černomořské Varně. Zhruba dalších 400 účastníků čítaly menší protestní akce v dalších bulharských městech.

Z Plovdivu, Sofie i Varny média hlásila střety pravicových radikálů a fotbalových výtržníků s policejními jednotkami. Dav se vyzbrojil dělobuchy, noži, tyčemi a kladivy. Romové po celé zemi jsou v pozoru před radikály a opatřují si zbraně. Policie z bezpečnostních důvodů posiluje hlídky. Ministerstvo vnitra rovněž oznámilo, že tvrdě zakročí proti jakémukoli narušování veřejného pořádku.

Protiromské protesty v Bulharsku
Zdroj: ISIFA/EPA/VASSIL DONEV

Devatenáctiletého Angela Petrova v městečku Katunica přejel a zabil minibus vezoucí na oslavu příbuzné místního romského barona Raškova nazývaného „car Kiro“. Veřejnost dlouho kritizovala, že činnost jeho klanu, který si prý přišel na miliony z prodeje alkoholu a neplacením daní, úřady přehlížejí.

Policie v úterý slíbila zakročit a Raškova zadržela. Ten nyní čelí podezření, že svým kritikům vyhrožoval smrtí. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu až šest let vězení.