Saudská Arabka dostane za řízení auta deset ran bičem

Rijád - Soud v Saúdské Arábii potrestal deseti ranami bičem ženu za porušení zákazu řízení automobilu. Žena jménem Šama usedla za volant v červenci v Džiddě. Zúčastnila se kampaně Women2drive, jejímž cílem bylo přimět úřady království povolit ženám řídit automobil.

Šama je první z provinilých řidiček, jejíž proces skončil. Soud s dalšími dvěma má následovat do konce roku. Aktivistky z Women2drive oznámily že se Šama proti rozsudku odvolala. Rozsudek byl vynesen jen dva dny po vystoupení, v němž král Abdalláh oznámil, že Saúdské Arabky budou moci od roku 2015 volit a kandidovat v místních volbách.

Saúdská Arábie je jedinou zemí, která nedovoluje ženám řídit automobil. Zákaz není zapsán formou zákona, ale vyjádřen náboženským ediktem, který má stejnou váhu jako zákon. Jeho dodržování kontroluje policie. Chtějí-li Saúdské Arabky někam cestovat, musí sedět za volantem automobilu muž.

Aktivistky z Women2Drive vyzvaly v létě prostřednictvím internetu ženy, aby se vzepřely společnou protestní akcí a 17. července vyjely v autech samy. Akce se tehdy zúčastnily ženy hlavně ve městech, většina z nich měla řidičský průkaz pořízený v cizině.

Vydáno pod