Nalezený vrak lodi se stříbrným pokladem potopili Němci

Londýn - Loď, která za druhé světové války vezla stříbrný poklad v hodnotě 230 milionů dolaru, byla v létě objevena na dně Atlantiku. Nyní už je znám její původ. Jedná se o britské plavidlo Gairsoppa, které zasáhlo na cestě do Indie německé torpédo. Nález lodi vyvolal rozruch mezi hledači pokladů. K jejímu vyzdvižení z hloubky přes čtyři kilometry by mělo dojít na jaře.

Největší mořský poklad drahých kovů má přesné souřadnice a mnoho zájemců o jeho náklad. „Dokončili jsme první fázi projektu, nalezení a identifikaci. Vzhledem k poloze a stavu vraku jsme si nanejvýš jisti, že naše postupy budou pro vyzdvižení nákladu stříbra vhodné,“ míní manažer projektu Odyssey Marine Andrew Craig. Na své poslední plavbě Gairsoppa přepravovala z indické Kalkaty do Británie velký náklad surového železa, čaje a také velké množství stříbra.

Loď v roce 1941 plula z britských kolonií v Indii do přístavu Galway, když ji 500 kilometrů před cílem zasáhlo německé torpédo. Na dno skoro pět kilometrů hluboko sedla rovně a podpalubí je přístupné. K mincím, ingotům a prutům stříbra se tak bez potíží dostanou dálkově ovládané ponorky americké společnosti.

Dobyvatelé pokladu už se dohodli s britskou vládou, které patřila valná část nákladu. Ponechají si 80 procent zisku. Londýn se pak spokojí s dvaceti. Z celkové hodnoty potopeného stříbra, v přepočtu 4 miliardy dvě stě milionů korun, to není málo.

Vydáno pod