Taliban má novou zbraň – bomby v turbanech

Kábul - Afghánský Taliban začal používat novou taktiku sebevražedných útoků: za poslední dobu už čtyřikrát atentátníci odpálili trhavinu ukrytou v turbanu. Bezpečnostní síly jsou zcela bezradné - takto schované bomby je totiž téměř nemožné odhalit.

Tradiční součást oděvu - turban – je teď v Afghánistánu užívaný také jako velmi netradiční skrýš bomby. Útočníci ji neodpalují v davu - na to je příliš slabá. Stoprocentní je ale při atentátu na konkrétní osobu. „Muži se zdraví těsným objetím. Když mají hlavy u sebe, turban útočníka exploduje. Spolehlivě zabije obě osoby,“ říká šéf pákistánských pyrotechniků Tabasán Zahír.

Taliban poslal sebevražedné atentátníky už čtyřikrát. Poprvé na pohřeb bratra prezidenta Karzáího. Naposledy zabila trhavina v turbanu minulý týden bývalého prezidenta Rabbáního. Cílem vždy byli vysocí státní úředníci nebo náboženští vůdci.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Pyrotechnici a ochranky afghánských politiků mají o starost navíc. Výbušné zařízení je velmi malé a pohledem se odhalit nedá. Bezpečnostní rámy nejsou všude - a navíc chtít například po kmenovém vůdci, aby sundal turban, je naprosto nepřijatelné.

Vláda už vyzvala duchovní, aby ukrývání výbušných systémů v turbanech odsoudili jako čin proti islámu. „Odsuzuji všechny sebevražedné atentátníky. Nezáleží, jestli mají nálož v košili, kalhotech nebo turbanu. Vždy je to proti islámu,“ odsuzuje nové praktiky atentátníků duchovní Málik Muhammad Rafík.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24

Před šesti lety otiskly dánské noviny Jyllands-Posten karikatury proroka Mohameda a vyvolaly tím obrovské protesty v muslimském světě. Největší vášně vzbudila právě kresba s bombou v turbanu. Při násilných demonstracích namířených proti autorům a Dánsku zemřelo nejméně 139 lidí. Karikatury tehdy odsoutil i Taliban.

Vydáno pod