Duka v doprovodu Dvořáka sloužil mši ve Washingtonu

Washington – Do washingtonské Národní svatyně neposkvrněného početí se dnes sjeli čeští krajané z různých končin USA. V posvátném místě amerických katolíků totiž sloužil mši pražský arcibiskup Dominik Duka. Důvodem je 170. výročí narození nejznámějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, a právě jeho hudba, kterou si Američané zamilovali, také zněla během ceremonie. Akce byla jedním z vrcholů dvouměsíčního festivalu o vzájemných vlivech Spojených států a Česka.

Do Washingtonu tak za slovem českého primase v doprovodu Dvořákovy hudby lidé neváhali přiletět z Texasu nebo vstávat ve tři ráno, aby stihli autobus do Washingtonu. Dnešní mše v bazilice byla podle komunitního organizátora Milana Sikorjaka jedním z největších svátků pro Čechy žijící ve Spojených státech.

Duka si pro krajany připravil mši v českém i anglickém jazyce a celebroval takto podruhé v životě. „Tato krásná hudba pomáhá v modlení a navíc překrývá i mé chyby v angličtině,“ uvedl Duka. Přítomnost arcibiskupa a tóny Dvořákovy Lučanské mše však nebyly jedinou česku stopou v hlavní katolické katedrále v zámoří. Ta třetí je navíc trvalá – česká kaple, která vedle ostatních připomíná národnosti, které svatyni stavěly.

Oslavy Dvořáka jsou součástí festivalu věnovaného vzájemným vlivům Ameriky a Česka. Vzpomíná se tu nejenom na autora slavné Novosvětské symfonie, ale i na prvního autora mapy Spojených států nebo prvního amerického biskupa, prohlášeného za svatého. Oba dva totiž byli českého původu.

Festival také připomene Jana Amose Komenského, který svého času odmítl nabídku vést nově založenou Harvardovu univerzitu. Americký vliv na středoevropskou zemi připomene hned trojí osvobození nebo motiv první stokoruny, kde Alfons Mucha zpodobnil ženu svého amerického mecenáše.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)