Stovky Rusů protestovaly proti prezidentské kandidatuře Putina

Moskva - Asi 300 lidí se dnes sešlo v centru Moskvy na demonstraci proti plánované výměně nejvyšších funkcí ve státě, kterou na sjezdu vládní strany Jednotné Rusko v sobotu oznámili premiér Vladimir Putin a prezident Dmitrij Medvěděv. Ohlášenou Putinovu kandidaturu na prezidentskou funkci a záměr Medvěděva převzít po Putinovi řízení vlády účastníci demonstrace označili za zradu na voličích a popření pravidel demokratické volby.

Demonstraci na Puškinově náměstí zorganizovalo opoziční hnutí Solidarita. Ačkoliv její svolání moskevská radnice povolila, náměstí nedaleko moskevského centra obstoupily silné policejní oddíly a v bočních ulicích byly připraveny policejní autobusy.

„Žádáme demisi vlády a obnovení normálního volebního systému,“ řekl v projevu na demonstraci člen vedení Solidarity Denis Bilunov. Dav, v němž byli aktivisté liberální opozice, ale i komunisté a členové krajně levicových a národně orientovaných skupin, podpořil požadavek vládní demise skandováním.

Demonstrace proti Putinovi
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo

Oznámená „kremelská rošáda“ vládnoucího tandemu zůstává hlavním tématem ruského tisku. Komentáře se soustřeďují hlavně na složení budoucího kremelského týmu staronového prezidenta Putina a na budoucí obsazení ministerských křesel v Medvěděvově vládě.

Ministr financí v jedné vládě s Medvěděvem sedět nechce

Tyto spekulace potvrdilo dnešní prohlášení ruského minstra financí Alexeje Kudrina, který se na setkání členů MMF a Světové banky ve Washingtonu nechal slyšet, že nehodlá setrvat ve vládě, podku se jejím šéfem stane nynější prezident Medvěděv. Se šéfem Kremlu se nynější šéf ruské státní kasy rozchází mimo jiné v názoru na armádní rozpočet či penzijní rozpočet. „Máme s Medvěděvem řadu rozdílných pohledů na ekonomiku, především pokud jde o vojenské výdaje,“ citovala Kudrina agentura Interfax.

Vladimir Putin a Dmitrij Medvěděv
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Nejde o to, že mně místo (v příštím kabinetu) nikdo nenabídl. Myslím si prostě, že moje rozpory (s Medvěděvem) mi neumožní setrvat v kabinetu,“ poznamenal Kudrin. Až do tohoto víkendu se přitom o Kudrinovi spekulovalo jako o možném nástupci Putina v premiérském křesle v případě, že se nynější předseda vlády a bývalý prezident vrátí do Kremlu.

Kreml úvahy o budoucím složení ruského kabinetu komentoval s tím, že žádný z politiků zatím nabídku na spolupráci s budoucím prezidentem ani premiérem nedostal. „Prezident Medvěděv a premiér Putin vycházejí z toho, že všichni federální činitelé pokračují v práci ve svých funkcích a dál plní své bezprostřední pracovní povinnosti. Pokud má někdo jiný pocit, měl by se zamyslet nad tím, zda on sám by neměl změnit zaměstnání,“ prohlásila kremelská mluvčí Natalja Timakovová.