Egyptský předák Tantáví vypovídal u soudu s Mubarakem

Káhira - Šéf vládnoucí vojenské rady v Egyptě Muhammad Husajn Tantáví dnes vypovídal u soudu s bývalým prezidentem Husním Mubarakem. Jeho svědectví je považováno za významné pro výsledek procesu, neboť Tantáví patřil před Mubarakovým svržením do jeho nejužšího kruhu. Výslech se ale konal za zavřenými dveřmi a soud ani Tantáví se k obsahu svědectví nevyjádřili. Mubarak je obviněn z podílu na smrti více než 800 demonstrantů při letošních lednových protestech. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až trest smrti.

Tantáví měl původně svědčit už 11. září, ale omluvil se, protože řešil následky diplomatické roztržky, která vypukla poté, co dav Egypťanů vtrhl do budovy izraelské ambasády v Káhiře a velvyslanec židovského státu opustil zemi. Soudu poté Tantáví nabídl písemnou výpověď, což někteří pozorovatelé označili za manévr, jímž se chtěl šéf vojenské rady vyhnout přímé konfrontaci s Mubarakem.

Dnes Tantáví do soudní síně dorazil, slyšení s ním ale bylo uzavřené. Právníci některých obětí si navíc stěžovali, že se výslech konal nezvykle brzy, takže Tantáví odešel od soudu dříve, než oni na místo dorazili. Advokáti to kritizovali, protože kvůli tomu nemohli podrobit Tantávího křížovému výslechu.

Vojenský předák Tantáví je klíčový svědek

Podle odborníků bude Tantávího svědectví klíčové pro stanovení Mubarakovy viny. „Byl v operačních místnostech, byl za zavřenými dveřmi po celou dobu revoluce. Zná všechna tajemství,“ prohlásil právník Gammáa Alí. Před soudní budovou se dnes shromáždili Mubarakovi příznivci i odpůrci. Policisté a vojáci je od sebe oddělili a k žádnému střetu podle agentury AP nedošlo.

Husní Mubarak na cestě k soudu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo