Chirac trvá na své nevině - rozsudek bude v prosinci

Paříž – Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac v závěrečný den svého procesu opět zdůraznil, že necítí žádnou vinu. Od začátku roku čelil u pařížského soudu obvinění z údajného nelegálního zaměstnávání osob na pařížské radnici v době, kdy ji vedl. Stal se prvním francouzským prezidentem po 2. světové válce, jenž se musí zodpovídat před soudem. Rozsudek nad exprezidentem Chirakem bude vynesen 15. prosince. Hrozí mu až deset let vězení a pokuta až 150 tisíc eur. Čeká se ale jeho osvobození.

„Neudělal jsem žádnou chybu, ani trestní ani morální. Tento proces ukáže, že jsem neudělal nic, co odporovalo poctivosti a čestnosti. Nebylo žádné obohacování a nebyl žádný podvodný systém,“ uvedl Chirac v prohlášení, které u soudu přečetl jeho obhájce. Bývalý prezident se procesu nemusel účastnit, a to ze zdravotních důvodů.

Soud se po dnešním ukončení procesu bude radit, rozsudek nad francouzským exprezidentem bude vynesen ještě v prosinci letošního roku. Bývalému prezidentovi, kterému je nyní 78 let, teoreticky hrozí až deset let vězení a pokuta až 150 tisíc eur, tedy asi 3,7 milionu korun.

Očekává se však jeho osvobození, o které požádala při procesu nejen jeho obhajoba, ale i prokuratura. Ta dospěla k závěru, že Chirakovi lze vyčíst poněkud špatný úsudek, ale ne zapojení do nějakého podvodného systému.

Nic neprovedl, ale cítí se odpovědný

Žalobu stáhla již dříve i radnice, které na základě dohody Chirac zaplatil 500 tisíc eur ( asi 12,4 milionu korun) s tím, že nic neprovedl, ale cítí se jako tehdejší šéf radnice odpovědný. Soud vše nyní posuzuje na základě výpovědí v procesu a závěrů dvou vyšetřujících soudců. Ti jsou přesvědčení, že fiktivní místa, hlavně ta nabídnutá známým či jejich manželkám, neměla pro Pařížany žádný užitek. Jednalo se podle nich o zpronevěru veřejných prostředků, které posloužily k tomu, aby Chirac získal prezidentský post.

Chirac byl starostou francouzské metropole v letech 1977–1995 a byl hlavou státu v letech 1995–2007. V procesu šlo o to, že radnice údajně na přelomu 80. a 90. let zaměstnávala přes dvě desítky lidí, kteří ve skutečnosti pracovali pro Chirakovu neogaullistickou stranu Sdružení pro republiku (RPR).

Případ byl vyšetřován ve dvou částech. V té první již bylo v roce 2004 vyneseno několik rozsudků, mimo jiné proti bývalému premiérovi a nyní ministru zahraničí Alainu Juppému, který byl tehdy generálním tajemníkem RPR a na pařížské radnici měl na starosti finance.

Proces s Chirakem byl v březnu krátce po zahájení přerušen kvůli ústavní stížnosti jednoho ze spoluobžalovaných z korupce. Stížnost justice zamítla a proces byl obnoven začátkem září.

Proces oživil spekulace o Chirakově zdravotním stavu. Lékařská zpráva, na jejímž základě se neúčastnil procesu, hovořila o problémech s pamětí a významných chybách v úsudku a uvažování.

Jeho zeť Frédéric Salat-Baroux nedávno bez dalšího upřesnění řekl, že zdravotní stav bývalého prezidenta se v posledních měsících zhoršil a že Chirac má problémy s pamětí. Za léto se jeho stav zhoršil a neovládá svou řeč, citovala agentura AFP jinou nejmenovanou osobu, která se s Chirakem také vídá pravidelně.

Francouzský týdeník Le Journal du Dimanche už začátkem roku napsal, že Chirac možná trpí Alzheimerovou chorobou. Chirakova manželka to tehdy popřela, ale zároveň připustila, že Chirac má některé projevy této nemoci.