Hamas přestane ostřelovat Izrael

Gaza - Palestinské radikální hnutí Hamas a další militantní strany v pásmu Gazy se údajně dohodly, že zastaví raketové ostřelování měst v jižním Izraeli. Chtějí tím předejít odvetným akcím izraelské armády. Oznámila to agentura AP. Hamas se snažil vyvarovat ostřelování izraelského území od letošního ledna, kdy Izrael ukončil třítýdenní ofenzivu v Gaze.

Cílem ofenzivy bylo zarazit téměř každodenní útoky militantních ozbrojenců. Další skupiny však v raketovém ostřelování pokračovaly, i když v mnohem menší míře než předtím. Ministr vnitra Hamasu Fathí Hamád řekl, že na zastavení palby se dohodly všechny militantní frakce. Cílem dohody je předejít izraelským odvetným útokům a poskytnout stabilitu obyvatelům Gazy. Příměří usnadní obyvatelům Gazy obnovit infrastrukturu zničenou z ofenzivy, dodal.

Dnes ráno byla z Gazy vypálena raketa, která dopadla na území jižního Izraele, žádné zranění však nezpůsobila. K zodpovědnosti se přihlásila malá militantní skupina napojená na teroristickou síť al-Káidu.

Vydáno pod