Obama by chtěl Izrael a Palestinu u jednacího stolu

New York – Americký prezident Barack Obama dnes v newyorském sídle Organizace spojených národů znovu apeloval, že samostatná Palestina může vzniknout jedině po mírových jednáních s Izraelem. Odrazoval proto Palestince od plánovaného podání žádosti o uznání palestinského státu na pátečním zasedání. Palestincům se Obamův projev nelíbil, kritizují ho kvůli tomu, že prý nadržuje Izraeli.

„Jsem přesvědčený, že není žádná zkratka k ukončení konfliktu, který trval dekády. Mír nepřinesou prohlášení a rezoluce v OSN. Kdyby to bylo tak snadné, bylo by už vše hotové. Izraelci a Palestinci budou jednoho dne muset žít vedle sebe. A budou to Izraelci a Palestinci, ne my, kdo jednoho dne bude muset dosáhnout dohody o sporných bodech, které je rozdělují: o hranicích a bezpečnosti, o uprchlících a Jeruzalému,“ prohlásil Obama ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. 

Cesta k míru podle něj spočívá pouze v tom, pokud si obě strany konfliktu uvědomí potřeby té druhé a naleznou kompromis. „Mír je výsledkem tvrdé práce,“ řekl.

Spojené státy již dopředu signalizovaly, že očekávanou páteční žádost předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse o uznání palestinské státnosti vetují.

Palestinci Obamův projev zkritizovali. Palestinská delegace v New Yorku prohlásila, že Obama nesplnil jejich naděje, když nevyjádřil jasnou podporu palestinské svobodě. Hnutí Hamas, které vládne v pásmu Gazy, prý projev nepřekvapil. Obama podle něj znovu prokázal, že jednostranně nadržuje Izraeli. „Obamův projev byl takový, jak se dalo čekat. Jako obvykle demonstroval jednostrannost přístupu Američanů k izraelské okupaci na úkor palestinských zájmů,“ řekl v Gaze mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí.


Obama se ještě dnes setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten americkému prezidentovi poděkoval za podporu jednání mezi Izraelem a Palestinci. Obama se má ještě dnes setkat s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Se svým řešením palestinské otázky dnes přišel i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten chce poskytnout Palestincům ve světové organizaci status pozorovatelského státu. Dosud má Palestina v OSN status stálé pozorovatelské „entity“, což je nižší úroveň, než Sarkozym navrhovaný status „nečlenského pozorovatelského státu“. Francouzský prezident také navrhuje, aby byly do jednoho měsíce obnoveny přímé izraelsko-palestinské rozhovory, do půl roku pak chce dohodu o hranicích a bezpečnosti a do roka by měla spatřit světlo světa konečná dohoda o mírovém urovnání.