Rumuni si vyřizují spor s Nizozemci o Schengen přes tulipány

Amsterdam - Nizozemské tulipány se staly obětí politiky. Rumunští celníci na hraničním přechodu s Maďarskem zadrželi deset kamionů s holandskou exportní chloubou s tím, že musejí prozkoumat, zda neobsahují nebezpečné bakterie. Podle médií jde o reakci na prohlášení nizozemské vlády, že bude vetovat přijetí Rumunska do Schengenského prostoru.

„Vyloučili jsme Holandsko z tulipánového Schengenského systému,“ píší rumunské noviny. Úřady v květinách hledají údajné bakterie a podle celníků nemají kamiony ani všechny potřebné dokumenty. Řidiči netuší, jak dlouho se na hranicích zdrží. „Na přechod jsem přijel v 5 ráno. Řekli nám pouze, že všechna auta s květinami jsou odstavena kvůli ověřování a analýzám. Na co přesně, ale nevím,“ řekl řidič kamionu. Celá akce by mohla trvat několik dní. 

Rumuni se odvolávají na špatné popisky u zboží 

Jen loni dovezlo Rumunsko z Nizozemska tulipány za dvacet milionů eur. Podle místní spotřebitelské organizace ale nejsou opatření odvetou za hrozící veto, prý jde o špatné popisky u zboží. „Je tu problém s označením původu výrobku, vlastnostmi, za jakých podmínek se mají skladovat, chybí návod. Pro online objednávky musí být přiložen i leták v rumunštině,“ upozornil Gerhard Halsdorfer z rumunské spotřebitelské organizace ARAD. 

Nizozemsko ale není jedinou zemí, která má problém s přijetím Rumunska i Bulharska do Schengenu. Proti se staví rovněž Francie a Německo – balkánské země podle nich kvůli korupci a kriminalitě představují pro bezhraniční prostor bezpečnostní riziko. Původně chtělo Rumunsko a Bulharsko do Schengenu vstoupit už letos v březnu. 

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)