Troy Davis popravě neunikne

Atlanta – V americké Atlantě má být dnes popraven Afroameričan Troy Davis, odsouzený za vraždu policisty z roku 1989. Kauza vyvolala protesty po celém světě, protože Davisova vina nebyla podle některých politiků a aktivistů věrohodně prokázána. Petici proti trestu smrti podepsalo přes 660 tisíc lidí. Žádost o milost ale speciální komise zamítla, a Davis tak smrti neunikne. Očekává se, že bude usmrcen injekcí s jedem ve čtvrtek hodinu po půlnoci našeho času.

Troy Davis podle protestujících policistu v roce 1989 nezastřelil. V roce 1991 byl odsouzený jen na základě výpovědi svědků. Trest smrti soud vynesl i bez toho, že by policie provedla testy DNA nebo našla vražednou zbraň. „Byla to jasná vina. Všichni svědci ho identifikovali jako člověka, který to udělal,“ říká porotkyně v tomto případu Brenda Forrestová. Po 20 letech ale sedm z devíti svědků v případu stáhlo svou výpověď. Mluví se o politickém nátlaku. „Kdybych tehdy věděla, co vím dnes, Troy Davis by nešel na popraviště. Verdikt by byl nevinen,“ dodává Forrestová. 

Davisovi obhájci proto v posledním zoufalém pokusu sestavili naléhavé odvolání, v němž žádají místní soud v georgijském okrese Butts nedaleko Atlanty o pozastavení popravy. Žádost zdůvodňují údajně pochybnou balistickou zkouškou, která měla prokázat, že vražedná zbraň patřila Davisovi. Okresní soud zatím na odvolání nereagoval. Americké soudy případ posuzovaly několikrát a vždy shledaly Davise vinným.

Troy Davis a jeho údajná oběť
Zdroj: ČT24

Rodina zastřeleného policisty ale o něčem takovém nechce ani slyšet. „Oběti jsme my! Ne ti lidé, co teď odvolali. Proč čekali tak dlouho? Měli to udělat hned, a ne, když se blíží jeho poslední hodina,“ říká matka zastřeleného policisty Anneliese MacPhailová.

Komise žádost o milost zamítla

Nevyšel ani poslední pokus popravu odvrátit. Speciální odvolací komise amerického státu Georgia žádost o milost pro Troye Davise zamítla. Nepomohla ani tak zvučná jména, jako je papež Benedikt XVI., nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu nebo exprezident Jimmy Carter, kteří se proti trestu smrti ostře postavili.

V pátek na Davisovu podporu v ulicích některých amerických měst pochodovaly tisíce lidí. Proti závěru odvolací komise protestovala americká pobočka organizace Amnesty International. Její šéf Larry Cox v prohlášení označil verdikt za „hanebný“. Bude-li Troy Davis popraven, není podle Coxe vyloučeno, „že stát Georgia usmrtil nevinného a zdiskreditoval celý justiční systém“. 

Dnes se k protestu proti chystané popravě připojil i generální tajemník Rady Evropy Thornbjörn Jagland. „Důvodem není jen náš nesouhlas s trestem smrti, ale především přetrvávající vážné pochyby o oprávněnosti daného rozsudku,“ uvedl.

V cele smrti dnes Davis odmítl poslední pokrm a prohlásil, že hodiny před popravou chce strávit s přáteli, stoupenci a rodinou. Podle obhájců je optimistou a modlí se.