Britská policie zřejmě překazila teroristický útok

Londýn – Britská policie překazila přípravu teroristického útoku. Ve středoanglickém Birminghamu v rámci rozsáhlé operace zadržela v noci na dnešek sedm lidí – šest mužů a jednu ženu. Vyšetřování se údajně vztahuje k hrozbě islámských extremistů, žádné podrobnosti o zamýšleném cíli útoku nebyly zveřejněny s tím, že operace je v počáteční fázi. Všem sedmi zadrženým je mezi 22 a 32 lety a byli zatčeni doma nebo v blízkosti domova.

Policejní akce byla dlouhodobě plánovaná, na její přípravě se podílely také tajné služby. Zákrok provedli neozbrojení policisté. To podle BBC znamená, že nehrozilo bezprostřední nebezpečí. Zvláštní policejní jednotky nyní prohledávají domovy zadržených a dalších šest domácností a jedny komerční prostory.

V Birminghamu se tento týden koná výroční konference vládních Liberálních demokratů (LD), podle policie ale zátah se sjezdem nemá žádnou spojitost. Stupeň teroristické hrozby zůstává v Anglii, Walesu a Skotsku na třetí úrovni z pětibodové stupnice, což znamená, že hrozí výrazné nebezpečí útoku. V Severním Irsku je hrozba atentátů o stupeň vyšší.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)