Polský ministr: Německo je trojským koněm Ruska

Varšava - Jako o „trojském koni“ Ruska v Evropě mluvil o Německu v dubnu 2008 polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. O depeši, kterou zveřejnil portál WikiLeaks, informuje dnešní Gazeta Wyborcza. Tento výrok Sikorského padl v souvislosti s tím, že Berlín se postavil proti přistoupení Gruzie a Ukrajiny do přípravného programu pro přijetí do NATO.

Sikorski na schůzce s Paulou Dobrianskou, náměstkyní americké ministryně zahraničí, trpce poznamenal, že když Polsko v roce 2004 vstupovalo do Evropské unie, mnozí ho obviňovali z toho, že je „trojským koněm“ Spojených států v Evropě. „Ale v NATO je jiný trojský kůň,“ řekl šéf polské diplomacie.

Německo bylo jednou ze zemí, které se na jaře 2008 postavily proti tomu, aby Gruzie a Ukrajina byly zařazeny do programu Akčního plánu členství, který je předstupněm k plnému přijetí do NATO. Berlín, ale i Paříž a země Beneluxu se obávaly zhoršení vztahů s Ruskem. „Zdá se, že Německo má s Ruskem tichou dohodu a výměnou za to německé koncerny dělají v Rusku obchody v řádech miliard eur,“ řekl podle Dobrianské Sikorski.

Ostrá slova Sikorského překvapují, píše Gazeta Wyborcza. Připomíná, že vláda premiéra Donalda Tuska, jejímž členem je i Sikorski, se od samého počátku snažila o oteplení ve vztazích s Německem. Vztahy mezi Varšavou a Berlínem byly za vlády Tuskova předchůdce Jaroslawa Kaczyńského z národně-konzervativního Práva a spravedlnosti napjaté. Tusk z liberální Občanské platformy, který v čele polské vlády stojí od konce listopadu 2007, se na jednu z prvních zahraničních cest vydal do Berlína.

„To je špatné, že se ta slova dostala na veřejnost,“ řekl listu Gazeta Wyborcza nejmenovaný německý diplomat. Podle něho se teď v Německu „najdou idioti, kteří budou říkat, že ti Poláci zas až tak OK nejsou, za našimi zády si na nás stěžují Američanům.“ Německý diplomat si myslí, že obvinění vznesené Sikorským není spravedlivé, a doufá, že od roku 2008 změnil názor.

Vydáno pod