Tři desítky obětí při nepokojích v Sýrii

Damašek/Bejrút – Při protivládních demonstracích v Sýrii dnes přišlo o život 32 osob. Syřané demonstrovali v Damašku a na jeho předměstích i v jihosyrské provincii Dará. Davy lidí se sešly i na východě v Dajr az-Zauru a v pobřežní Latákíji. Syrské bezpečnostní síly dnes zaútočily na město Hilfája v sousedství opoziční bašty Hamá. Cílem jejich operace je podle místních aktivistů pátrání po armádních dezertérech. Kromě toho byli podle aktivistů od čtvrtka v provincii Idlib zabiti dva údajní odpůrci režimu, zatčeno 73 lidí a devět obyvatel této provincie se pohřešuje.

Syrské jednotky minulý týden zahájily velkou ofenzivu v zemědělské oblasti kolem Hamá. Toto město patří k nejhůře zasaženým eskalací vojenských akcí proti centrům protirežimních nepokojů a demonstrací z období začátku ramadánu 1. srpna, jejichž účastníci požadovali konec vlády prezidenta Bašára Asada. Při armádní ofenzivě byly údajně zabity desítky civilistů.

Syrská armáda pronásleduje odpůrce režimu stále častěji i přes hranice se sousedním Libanonem a provokuje tak těžké pohraniční incidenty. Syrská vojenská hlídka prý například poblíž lokality Al-Munsá pronikla při pronásledování prchajícího Syřana 200 metrů na libanonské území. O čtvrtečním incidentu, při němž bylo střelbou ze syrské strany poškozeno i libanonské vojenské vozidlo, dnes informovala libanonská armáda.

O pár hodin později prý syrští vojáci u lokality Džabal Kanajší stříleli ze syrského území na libanonské a zranili libanonského civilistu. Palba zasáhla několik domů.

Spojené státy v noci na dnešek vyzvaly své občany v Sýrii, aby tuto zemi neprodleně opustili. Násilné potlačování poklidných protestů vládními silami vyvolalo nejistou a nestabilní bezpečnostní situaci v tomto blízkovýchodním státě, upozornilo podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí.

Brutální zákroky syrských bezpečnostních sil si od vypuknutí protivládních nepokojů v polovině března vyžádaly podle údajů OSN už nejméně 2 600 mrtvých.