Policisté mise Eulex kontrolují kosovský přechod

Priština – Policisté a celníci z mise Evropské unie a Kosova společně obsadili dva sporné hraniční přechody na srbsko-kosovské hranici. Oblast obývají převážně Srbové. Bělehrad samostatnost Kosova odmítá uznat a před zabráním přechodů kosovskými policisty a celníky důrazně varoval. V červenci Priština poslala na pomezí své policisty, a vyvolala tak násilné střety se Srby.

Celníci a policisté mise Evropské unie EULEX dnes ráno převzali sporný hraniční přechod Jarinje mezi Kosovem a Srbskem. To by údajně mělo snížit napětí a ukončit obchodní embargo mezi Bělehradem a Prištinou. Kvůli pozemní blokádě kosovských Srbů přiletěli na přechody vrtulníky, stejným způsobem se tam dostali i kosovští celníci a pohraniční policisté, jejich přítomnost je ale prý jen symbolická. Srbská menšina však obnovila silniční blokádu přechodů, takže provoz na nich ustal.

Nástup kosovské policie na oba hraniční přechody vyvolal již v létě v oblasti nepokoje. Srbové vybudovali na hlavních silničních tazích barikády a prohlásili, že jsou pevně rozhodnuti novému příjezdu kosovskoalbánských policistů zabránit.

Ostře sledovaná hranice (zdroj: ČT24)

Převzetí hranic EULEXem uvítala Evropská unie. V Kosovu se tak opět ustavilo jediné celní území, uvedla Maja Kocijančičová, mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Dodala, že úřady nyní mohou lépe bojovat proti kriminalitě. Německo vyšle do Kosova spolu se dvěma ženijními tanky Dachs počátkem října také dvě vodní děla. Tato technika by měla pomoci s odstraňováním barikád a zajišťováním bezpečnosti.

Kosovo, jehož samostatnost Srbsko neuznává, se podle dohody zavázalo na přechodech používat razítka s neutrálním nápisem „Kosovská celnice“ místo dosavadních „Republika Kosovo“.