Syrská opozice se semkla proti Asadovi

Damašek – Syrská opozice sestavila národní radu, která bude koordinovat příští boj proti režimu prezidenta Bašára Asada. Na pátek jsou svolány další protesty. Opoziční národní rada má 140 členů a v boji proti Damašku se hodlá řídit třemi principy. Jsou to pokračování v protestních akcích až do Asadova svržení, využívání pouze mírových prostředků a udržení územní celistvosti Sýrie.

Syřané bojují za demokratizaci země už půl roku a podle humanitárních organizací při protestech zahynulo 2 600 lidí. K výslechu bylo předvedeno na 70 000 osob a 15 000 Syřanů je stále vězněno.

Další protesty jsou svolány i na pátek a jejich heslo je Budeme pokračovat, dokud režim nepadne. „Vraždí nás, ale jsme odhodláni víc než kdy jindy. Vězní nás, ale jsme pořád odhodláni. Revoluce neskončí, dokud vláda nepadne. Za šest revolučních měsíců se v Sýrii zrodila nová generace, která nechce nikomu podlézat ani se sklánět pod portréty tyrana,“ píší organizátoři protestů na Facebooku k tématu syrské revoluce.

Damašek proti demonstrantům posílá vojsko, policii i milice a demonstranty označuje za ozbrojené teroristy. Od úterka armáda operuje v oblasti asi 50 kilometrů od Damašku a zatkla tam přes 120 lidí. Vojáci jsou stále v Džabal az-Závíji na severozápadě, kde ve středu zahynulo osm lidí. V Sarákibu, v provincii Idlib, zůstává přerušeno telefonické spojení. Ve středu se lidé vydali do ulic v Damašku, Homsu, Dará i v Idlibu.

Syrská vláda nebere ohled na domácí ani zahraniční kritiku a násobí tlak na opozici. Trvá na tom, že cílem vojenských operací je nastolit klid a že tlak západních zemí na Sýrii je veden snahou rozpoltit arabský svět.