Začal soud s atentátníky z minského metra

Minsk – V Bělorusku začal proces se dvěma údajnými atentátníky, kteří 11. dubna zaútočili v minském metru. Při výbuchu zemřelo 15 lidí a přes 200 jich bylo zraněno. Obžalovaní jsou pětadvacetiletí Bělorusové Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov, kteří byli zadrženi 35 hodin po útoku. Oba mladíci si vyslechli obvinění z 30 trestných činů, v případě usvědčení jim hrozí trest smrti. Kanavalav se už k činu přiznal.

Podle vyšetřovatelů pachatelé jednali sami, nebyli členy větších sítí či organizací. Běloruské orgány nikdy nezveřejnily nic o motivech činu. Minská KGB naznačila, že šlo o útok bez politické motivace. Kromě útoku v minské stanici metra Okťabrskaja jsou obviněni ještě ze dvou dalších útoků bombou, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech, ale zranily desítky lidí. Byly zprvu přičítány údajným nacionalistům bojujícím proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Atentátníci prý trhavinu vyrobili ve sklepní laboratoři v panelovém domě, kde žili. Do Minsku se přestěhovali několik měsíců před atentátem. Podle některých informací měli Kanavalav a Kavaljov ještě třetího komplice jménem Mjadzvedzev. Jeho jméno ale mezi obžalovanými nefiguruje.

Kanavalav, který se živil jako soustružník ve Vitebsku, byl autorem myšlenky zabíjet v metru. Svou první bombu vyrobil ve 14 letech a odpálil už celkem 11 náloží. Vedle atentátu v metru se dnes přiznal také k bombovému útoku v Minsku v roce 2008, který zranil nejméně 55 lidí. Zároveň ale odmítl podíl na výbuchu na diskotéce ve Vitebsku, kde bylo zraněno 50 lidí.

Přelíčení se koná v hlavním sále pro 500 diváků. Na dnešní zahajovací zasedání přišla i řada přeživších z metra a příbuzní obětí. Soud podle běloruských médií vyslechne stovky svědeckých výpovědí, vyšetřovací spis má 550 svazků. Další jednání už se bude konat bez televizních kamer za zavřenými dveřmi. Média proces označují za největší v novodobé historii země.