Tři protibetští aktivisté byli deportováni, pochodeň už neopustí Čínu

Hongkong - Trojice protibetských aktivistů, kteří chtěli v Hongkongu manifestovat při průchodu olympijské pochodně, byla ihned po svém příletu na tamní letiště čínskými úřady deportována. Olympijská pochodeň ode dneška již neopustí území Číny.

Hongkong je první zastávkou olympijské pochodně na čínském území. Na hladký průběh pátečního osmihodinového běhu, při kterém si pochodeň předá přes 120 běžců, budou dohlížet tři tisíce policistů. Policie již varovala, že nebude tolerovat jakékoliv násilí. Vyvěšování tibetských vlajek v době běhu bude považováno za urážku. 

Již o víkendu nedovolily úřady třem dánským aktivistům za lidská práva vstoupit na hongkongské území. Nicméně, jak uvedl James Sung, politický analytik ze zdejší univerzity, tato rozhodnutí nevzešla od hongkongských imigračních úřadů, nýbrž z Pekingu. Ten podle něj zdejší úřady požádal, aby předešly všem možným vnějším hrozbám protestu.

Několik zdejších skupin oznámilo, že hodlají v pátek protestovat, budou jim však vyhrazeny určité lokality. Ve stejný den se chystá v Hongkongu vystoupit také americká herečka Mia Farrowová, která kritizuje Čínu za její politiku vůči Súdánu. Tlačí na čínskou vládu, aby přesvědčila Chartúm, že má do Dárfúru zmítaného konflikty pustit mírové jednotky OSN.

Druhou pochodeň by měli tento týden horolezci vynést na vrchol Mount Everestu. Z bezpečnostních důvodů organizátoři dosud tajili polohu štafety i datum její cesty k vrcholu Mount Everestu. „Pochodeň je v tzv. předsunutém základním táboře ve výšce zhruba 6400 metrů. Kvůli špatnému počasí ale nebude možné ve výstupu další tři dny pokračovat. Výstup na vrchol začne zřejmě až v sobotu,“ sdělil redaktor Tomáš Etzler, který je mezi několika pozvanými novináři v základním táboře pod Mount Everestem.