Nehoda u Jaroslavle má 44 obětí, Galimov zemřel

Moskva – V moskevské nemocnici dnes zemřel ruský hokejista Alexandr Galimov, který jako jediný z hráčů přežil středeční katastrofu letadla týmu KHL Lokomotiv Jaroslavl. Galimov při nehodě utrpěl vážné popáleniny na 90 procentech těla. Jeho stav byl kritický. Nakonec svým zraněním podlehl. Jediným, kdo nehodu ze 7. září přežil, tak zůstává letový inženýr Alexandr Sizov.

Příběh Alexandra Galimova má nakonec stejně tragický konec jako životy 43 lidí, kteří minulou středu cestovali letounem Jak-42 z ruské Jaroslavle do Minsku. Letoun se krátce po startu zřítil a začal hořet. Nehodu nepřežil kromě ruského hokejisty a letového inženýra nikdo, včetně tří českých hokejových hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. 

Podle svědků z místa nehody byl Galimov po pádu letadla při vědomí. Dokonce prý sám vylezl z řeky, kam dopadly trosky letounu. Byl ale hodně popálený. Záchranáři ho okamžitě dopravili do nemocnice v Jaroslavli. Nakonec ho převezli do Moskvy do popáleninového centra. Tam dnes svůj boj s vážnými zraněními prohrál. 

Podle zdravotníků utrpěl hokejista vážné popáleniny na 90 procentech těla, což nebylo slučitelné s životem. I když krátce po nehodě Galimov dokonce ještě komunikoval se zdravotníky i se svým otcem, nakonec ho museli kvůli kritickému stavu uvést do umělého spánku. Z něho se už neprobral. 

Alexandr Galimov
Zdroj: ČT24

Šestadvacetiletý Galimov během své profesionální kariéry za jiný tým než Lokomotiv Jaroslavl nikdy nehrál. Celkem zde sehrál 342 ligových zápasů, za tu dobu nastřílel 64 gólů a zaznamenal 126 bodů. V roce 2005 získal s ruským týmem do dvaceti let na juniorském mistrovství světa stříbrnou medaili. Poslední dvě sezony hrál i za seniorskou reprezentaci.  

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)


Jediný, kdo tedy nehodu přežil, je palubní inženýr Alexandr Sizov. Ten je podle lékařů mimo ohrožení života. Má popáleniny asi na 15 procentech těla, utrpěl ovšem i zlomeniny. Už absolvoval operaci tříštivé zlomeniny pánve, dnes ráno ho z jednotky intenzivní péče moskevské Sklifosovského kliniky přesunuli na lůžkové oddělení. 

Vyšetřovatelé teď čekají, až budou moci Sizova vyslechnout, k tomu ale musejí dát povolení lékaři.