Obama: USA jsou silnější, terčem teroristů ale zůstávají

Washington – Spojené státy jsou deset let po atentátech z 11. září 2001 silnější. Sílu teroristické sítě al-Káida podrylo neutuchající odhodlání USA. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters americký prezident Barack Obama. Teroristické organizace se ale budou podle Obamy nadále orientovat se svými útoky právě na USA. Obamův předchůdce George Bush dnes položil věnec u Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany, které bylo vedle newyorských mrakodrapů Světového obchodního centra jedním ze zasažených cílů. Papež Benedikt XVI. v poselství Spojeným státům při příležitosti výročí těchto teroristických útoků vzkázal, že násilí nesmí být nikdy pácháno ve jménu Boha.

„Díky neúnavnému úsilí našich vojáků a našich zpravodajských služeb, pracovníků institucí zajišťujících respektování zákona a expertů na vnitřní bezpečnost by nemělo být pochyb o tom, že Amerika je dnes silnější a al-Káida směřuje k porážce,“ řekl šéf Bílého domu v pravidelném týdenním rozhlasovém proslovu. 

Obama však upozornil, že teroristické organizace se budou i nadále zaměřovat na USA. „Ano, čelíme odhodlanému nepříteli, a nepochybujte o tom, že se budou nadále snažit nás zasáhnout. Ale jak znovu ukazujeme tento víkend, zůstáváme ostražití,“ řekl Obama. 

Papež: Teroristické činy jsou neomluvitelné

K výročí atentátů se dnes vyjádřil i papež Benedikt XVI. v dopise zaslaném newyorskému arcibiskupovi a předsedovi biskupské konference USA Timothymu Dolanovi. Podle hlavy katolické církve byla tragédie z 11. září 2001 o to horší, že útočníci jednali ve jménu Boha. „Ještě jednou je třeba jednoznačně prohlásit, že žádné okolnosti nikdy nemohou ospravedlnit teroristické činy,“ napsal Benedikt XVI. 

Teroristické útoky z 11. září 2001
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Newyorská policie od pátku ve zvýšené míře hlídkuje v ulicích kvůli informacím zpravodajských služeb o možné hrozbě teroristického útoku s pomocí bomby umístěné v automobilu. Starosta New Yorku z dob atentátů Rudolph Giuliani však dnes prohlásil, že USA stále musejí pracovat na lepší připravenosti na budoucí hrozby.

Zpravodajský server televize ABC News ve čtvrtek v souvislosti s teroristickou hrozbou informoval o nejméně třech osobách, které v srpnu přiletěly do USA s cílem zaútočit bombami v autech na Washington nebo New York v období kolem 11. září. Na cestu do Spojených států se prý trojice pravděpodobně vydala z Afghánistánu a zastavila se v nejméně jedné další zemi, kterou byl možná Írán. AP dnes s odvoláním na své zdroje tvrdí, že dva ze tří podezřelých hledaných mužů možná mají občanství Spojených států. Podle nejmenovaného vládního zdroje byli pověřeni, aby odpálili ve Washingtonu nebo New Yorku bombu v automobilu, nebo aby alespoň napáchali co největší škody.

Údajně spolehlivý informátor CIA uvedl, že vyslané muže instruoval osobně šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí, jenž stanul v čele teroristické organizace po květnovém zabití Usámy bin Ládina. Podle informátora jsou možní útočníci arabského původu a hovoří jak arabsky, tak anglicky.

Vydáno pod