U Zanzibaru ztroskotal trajekt, mrtvých je 240

Zanzibar – Tanzanští, britští a jihoafričtí záchranáři objevili už 240 těl obětí sobotního ztroskotání trajektu u tanzanského Zanzibaru. Podle agentury AP počet mrtvých nejspíš dál poroste, protože záchranné práce ještě neskončily. Komplikuje je prudký vítr i fakt, že silný proud může těla utopených zanést daleko do moře. Podle médií jde o jednu z nejtragičtějších nehod v Africe za posledních deset let. V zemi byl vyhlášen třídenní státní smutek. Do pátrání po obětech byli kromě policie nasazeni také záchranáři námořnictva. Pomáhá jim rovněž několik rybářských člunů.

Oběti byly převezeny na sportovní stadion v zanzibarské metropoli Stone Town, kde muslimští imámové odříkávají modlitby nad těly omytými a posléze zabalenými do bílé látky v souladu s islámem. Některé už jejich rodiny pohřbily. 

Do záchranných prací se zapojily britské vrtulníky a armádní potápěči z Jihoafrické republiky. Z vody bylo zatím vytaženo přes 600 lidí. Značně přetížený trajekt se potopil v noci na sobotu v oblasti silných mořských proudů. Na jeho palubě bylo o několik stovek víc pasažérů, než připouští kapacita lodi nepřesahující 600 cestujících. Plavidlo zajišťovalo
spojení mezi zanzibarskými ostrovy.

Dr. Karim Zah, nemocnice na Zanzibaru:

„Stále nám nákladní auta vozí další a další těla. Počet mrtvých se pravděpodobně ještě výrazně zvýší.“

  • U Zanzibaru ztroskotal trajekt zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2865/286459.jpg
  • U Zanzibaru ztroskotal trajekt zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2865/286461.jpg
  • Potopení trajektu u Zanzibaru zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2865/286420.jpg

Tragédie vládu vyděsila. Ihned slíbila, že viníky potrestá. Mnozí lidé stále čekají na zprávy o svých příbuzných. Na fotbalovém stadionu pátrají mezi těly. Pořád doufají, že dostanou zprávu o přežití. „Na vině je vláda. Celý zanzibarský kabinet by měl odstoupit. Toto je už třetí podobná nehoda a oni ještě neudělali nic, aby tomu zabránili,“ řekla příbuzná oběti.

Mezi cestujícími zřejmě nebyl žádný cizinec, ačkoliv příjmy Zanzibaru pocházejí hlavně z cestovního ruchu. Zahraniční návštěvníci ale obvykle využívají rychlých přepravních lodí, desetkrát rychlejších nežli běžné trajekty.