Raketoplán Endeavour přistál u ISS

Mys Canaveral (USA) - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přistál americký raketoplán Endeavour se šesti kosmonauty na palubě. Raketoplán, který startoval z floridského Mysu Canaveral v pondělí, doručil k ISS nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola. Ty po nainstalování rozšíří obytný prostor stanice a umožní kosmonautům dokonalý výhled z ní. Po doplnění modulů bude orbitální komplex kompletní z 98 procent, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Kosmonauté stráví na vesmírné stanici více než týden. Od čtvrtka začnou instalovat nové moduly a pomohou také s údržbou stanice, na níž nyní žije pět astronautů. Během třináctidenní mise Endeavouru jsou podle NASA naplánovány tři výstupy do volného prostoru, které připadnou na astronauty Roberta Behnkena a Nicholase Patricka.

Podle NASA nemá Endeavour zřejmě žádné vážné poškození, přestože při startu odpadly z vnější nádrže kusy zmrzlé pěny. Ukázaly to fotografie a informace shromážděné během prvních dvou dnů letu. Analýza však pokračuje a další data poskytnou stovky fotografií, které byly během přistávací fáze pořízeny z ISS, vysvětlil šéfmanažer mise LeRoy Cain.

Dva členové posádky ISS před zakotvením na stanici fotografovali spodní část raketoplánu a obrázky byly ihned odeslány do pozemního řídícího centra. Jedinou zvláštností, kterou lze na fotografiích spatřit, je vyčnívající těsnění na povrchu levého křídla. Plomba je součástí uzávěru přístupového panelu. Z téměř metrového těsnění vyčnívá asi deseticentimetrový kousek, ale podle Caina to není důvod k obavám. Experti NASA přesto budou zjišťovat příčinu nesrovnalosti a řídící středisko už posádku požádalo, aby místo vyfotografovala.