Za protižidovské výpady vyvázl Galliano s podmíněnou pokutou

Paříž – K podmíněné pokutě 6 000 eur (146 tisíc korun) byl dnes v Paříži za dva antisemitské výpady odsouzen britský módní tvůrce John Galliano. Galliano v říjnu 2010 v pařížské kavárně jedné návštěvníci řekl, že je „zk… škaredá židovská děvka“, za což mu soud vyměřil pokutu 2 000 eur. Podle druhé žaloby letos v únoru tamtéž jiné ženě řekl, že je „špinavý židovský ksicht“, a jejího společníka prý označil za „zk… asiatského bastarda“. Za to ho soud potrestal dalšími 4 000 eur pokuty. Oba tresty jsou podmíněné, což ve francouzském právním řádu znamená, že Galliano nebude muset pokutu zaplatit, ale trest bude zaznamenán v jeho trestním rejstříku.

Galliano byl v obou případech opilý. U soudu přiznal závislost na alkoholu, uspávacích prášcích a valiu. Řekl, že si moc dobře nevzpomíná, co se stalo, a že byl tehdy pod velkým pracovním tlakem a bral stále víc léků. Popřel ale, že by byl přesvědčením antisemita a rasista. Soud ale došel k názoru, že si módní tvůrce "dostatečně uvědomoval, co dělá, přestože byl (v době činu) ve špatném stavu".

Podle francouzského trestního zákona hrozilo Gallianovi až půl roku vězení a pokuta až 22 500 eur. Prokuratura však trest vězení vůbec nenavrhovala. Soud nakonec přistoupil pouze k podmíněnému trestu se zdůvodněním, že se Galliano při přelíčení omluvil lidem, které urazil. Soudce také podotkl, že ve svém díle zastával módní tvůrce „hodnoty tolerance“. Britský bulvární deník The Sun nicméně zveřejnil v únoru video, na němž Galliano loni v prosinci uráží v baru lidi u vedlejšího stolu s použitím antisemitských výrazů a říká, že miluje Hitlera, za něhož „by vaše matky a vaši otcové skončili v plynu“.

Firma Dior, u které se módní tvůrce proslavil, zbohatl a dosáhl funkce jejího uměleckého ředitele, dala v důsledku skandálu Gallianovi v březnu výpověď. Později musel návrhář odejít i ze salonu, který sice nesl jeho jméno, ale který z 92 procent patří rovněž francouzskému Dioru.

Pařížský soud se dnes spokojil s podmíněným peněžním trestem a žalobcům přiřkl symbolické odškodné. Kariéra nadějného návrháře je ale v troskách: Ikona se zřítila ze svého piedestalu, jak prohlásil právník jedné z žalujících stran Yves Beddouk.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)