Mladý Murdoch poslancům lhal, o odposleších prý věděl

Londýn – Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha James věděl, že v britském bulvárním listu News of the World (NoW) byly ilegální odposlechy běžnou metodou. Podle výpovědi posledního šéfredaktora listu Colina Mylera a bývalého šéfa právního oddělení společnosti News International Toma Cronea o tom James Murdoch věděl dokonce celé tři roky. Před zvláštním poslaneckým výborem přitom ale tvrdil, že mu takové praktiky nebyly známy.

Letos v červenci se v Británii naplno rozhořela aféra kolem ilegálních odposlechů britského listu News of the World, který patřil mediálnímu koncernu Ruperta Murdocha. List se neštítil odposlouchávat královskou rodinu, rodiny zemřelých vojáků v Afghánistánu nebo třeba oběti trestných činů. Murdoch nakonec po skandálu vydávání listu ukončil. Tvrdil ale, stejně jako jeho syn, že o praktikách v redakci nevěděl. 

Jenže jak se ukazuje, přinejmenším Murdoch mladší lhal. O odposleších totiž prý věděl. Tvrdí to alespoň jeho bývalí podřízení. Crone i Myler dnes v parlamentním výboru prohlásili, že James Murdoch věděl o e-mailu z roku 2008, ve kterém bylo popsáno, že se na odposleších podílel tehdejší šéf reportérů NoW Neville Thurlbeck a že takové postupy jsou v redakci běžnou praxí.

V roce 2008 prý navíc Crone a Myler řešili s mladým Murdochem i odškodnění pro šéfa asociace profesionálních fotbalistů Gordona Taylora, kterého reportéři taktéž ilegálně odposlouchávali. 

Podle britských komentátorů je po dnešním vystoupení Cronea a Mylera pravděpodobné, že James Murdoch bude znovu předvolán před parlamentní výbor.

Vydáno pod