I Slovinci mají svoji „kauzu Pandury“

Lublaň – Lublaňský soud dnes začal řešit úplatkářskou kauzu, v níž bývalý předseda vlády Janez Janša a čtyři další obžalovaní čelí obvinění z korupce při nákupu obrněných transportérů. Do soudní síně dnes ale ze zdravotních důvodů nedorazil jeden z obžalovaných, rakousko-slovinský podnikatel Walter Wolf. Proces byl proto odročen na příští týden. Bývalý premiér a všichni další obžalovaní obvinění odmítají.

Expremiér podle obžaloby pomohl v roce 2006 finské zbrojovce Patria k získání zakázky na nákup 135 obrněnců v hodnotě 278 milionů eur (asi 6,8 miliardy Kč). Patria tehdy v tendru porazila rakouský Steyr. Právě tato rakouská firma vyhrála soutěž na dodávku transportérů Pandur české armádě, jejíž okolnosti nyní vyšetřuje policie v Česku a v Rakousku.

Dvaapadesátiletý Janez Janša byl slovinským premiérem v letech 2004 až 2008. Nyní je předsedou opoziční Slovinské demokratické strany (SDS), která má velkou šanci uspět příští rok v parlamentních volbách. „Celé je to fraška,“ řekl Janša při příjezdu k soudu novinářům. Proces vidí jako politickou kampaň levice. „Ti, kteří žalobu podali, nepočítají s tím, že budu odsouzen. Počítají ale s tím, že proces dlouho potrvá,“ řekl Janša slovinské veřejnoprávní televizi RTV. „Každé pondělí, které tady musím prosedět, znamená, že moji političtí protivníci v čase, kdy se rozpadá koalice, získávají náskok,“ uvedl.

Slovinský případ zasahuje do nejvyšších pater politiky. Kromě Janši čelí obvinění také jeho někdejší blízký poradce a kdysi jeden z nejvlivnějších lidí ve Slovinské demokratické straně (SDS) Jože Zagožen a vojenský důstojník Anton Krkovič. Před soudem stanou ještě Ivan Črnkovič, šéf slovinské společnosti Rotis, která byla vybrána, aby transportéry Patria dodala, a rakousko-slovinský podnikatel Walter Wolf. Ti podle obžaloby úplatky nabízeli.

Rozhovor s Tomášem Vlachem (zdroj: ČT24)

Obžaloba, která byla podána loni v září, se opírá o vyšetřování slovinské policie. Ta reagovala na informace obsažené v investigativní reportáži finské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice YLE s názvem Pravda o Patrii. Reportáž, zveřejněná před třemi roky těsně před slovinskými parlamentními volbami, poprvé zmínila v souvislosti s úplatkářskou aférou kolem armádní zakázky jméno Janeze Janši. Janša proto nyní jejího autora Magnuse Berglunda žaluje pro pomluvu a požaduje 1,5 milionu eur (asi 36 milionů Kč) odškodného.

Letos v dubnu soud v případu Patria osvobodil někdejšího náčelníka generálního štábu slovinské armády Albina Gutmana a bývalého ministra obrany Karla Erjavece. Soud ve verdiktu uvedl, že důkazy o tom, že tato dvojice způsobila škody státnímu rozpočtu, jsou nedostatečné.