Na Baltu zamrzly lodě, vyprošťují je ledoborce

Stockholm – Na Baltu mrzne, až praští. V Baltském moři uvízlo v ledovém příkrovu několik desítek lodí, včetně dvou trajektů, na kterých bylo přes 2000 cestujících. Švédské námořnictvo je za pomoci finských ledoborců vyprostilo. Některé z lodí ale dál zůstávají v ledovém sevření.

Baltské moře vypadalo jako pohřebiště odepsaných lodí. Motory sice běžely naplno, kapitáni se ale marně pokoušeli hnát přídě proti ohromným ledovým krám. Z ledového sevření nebylo úniku. 

Podle velitele švédské ledoborecké flotily by lodě za normálních okolností ledovou krustu zvládly. Jenže k mrazu se přidal i silný vítr, který hnal kry ke břehu a vytvořil vysoké ledové hřebeny. Přes ty se plavidla dostat nedokázala. Pohyb jim navíc ztěžovaly neustálé posuny větrem poháněných ker.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Nejtužší zima za posledních 15 let zaskočila hlavně nákladní lodě, ale i trajekty mezi Stockholmem a Alandskými ostrovy, na které se vejde až tisíc lidí. Trajekty pomohly uvolnit až ledoborce a v pohotovosti byly i záchranné vrtulníky a vznášedla. To pro případ, že by se vyproštění nepodařilo a lidé by se museli evakuovat. 

U Stockholmu už je teď moře volné. O něco severněji v Botvickém zálivu ale pořád čeká 26 lodí na vyproštění.