Hladomor v Somálsku stihne podle OSN další regiony

Mogadišo – Hladomorem postiženému Somálsku podle pátečního sdělení OSN hrozí, že se situace zhorší a hladomor se pravděpodobně rozšíří do dalších oblastí. Humanitárním pracovníkům navíc situaci neusnadňují probíhající boje na severu země, kde proti sobě bojují somálské jednotky s islamistickým hnutím Šabáb. Za poslední dva dny tu zemřelo nejméně 27 lidí.

Podle nejnovější analýzy oddělení pro humanitární záležitosti sekretariátu OSN (OCHA) se somálský hladomor zhoršuje a hrozí, že se rozšíří do všech jižních regionů země. Nově k nejhůře stiženým regionům přibyly Lower Juba a Middle Juba. Jedním z důvodů je i fakt, že asi 12,4 milionu lidí žijících v oblasti Afrického rohu zasáhlo nejhorší sucho za posledních 60 let.

Situaci navíc zhoršuje probíhající občanská válka. Podle informací OCHA mají pracovníci Světového programu pro výživu OSN pouze částečný přístup do centrálního Somálska a téměř žádný na jihu. Ostatní organizace, například Lékaři bez hranic, hlásí podobné problémy, neboť povstalecké hnutí Šabáb napojené na teroristickou sít al-Káida, které kontroluje velkou část Somálska, brání distribuci pomoci zejména na nejvíce postiženém jihu.

Definice hladomoru podle OSN:

O hladomoru hovoří Spojené národy tehdy, když 20 procent lidí trpí vážným nedostatkem potravin, 30 procent je výrazně podvyživeno a počet úmrtí za den dosáhne dvou osob na 10.000 lidí.

Jak uvádějí Lékaři bez hranic, kteří v zemi pracují již dvacet let, situace je velmi nestabilní a v hlavním městě Mogadišo je při práci omezují i bezpečnostní problémy. V pátek byl v Mogadišu zabit jeden malajský kameraman a jeden novinář byl zraněn, když se připletli do střelby mezi jednotkami Africké unie působícími v Somálsku (AMISOM) a násilníky.

Somálsko sužuje občanská válka od pádu autokratického režimu prezidenta Mohameda Siada Barreho v roce 1991 a také opakované přírodní katastrofy. Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, kontrolují část území včetně poloviny hlavního města Mogadišo i přesto, že se zde nachází mírová mise Africké unie AMISOM podporující přechodnou vládu.