Maďarský četník Képíró spojovaný s válečnými zločiny zemřel

Budapešť - Ve věku 97 let dnes zemřel bývalý důstojník maďarského četnictva Sándor Képíró, který byl obviňován z válečných zločinů v Srbsku v roce 1942. S odvoláním na jeho advokáta to uvedla agentura AP. Příčiny smrti nebyly zveřejněny. Maďarský soud letos v červenci Képíróa vznesených obvinění zprostil pro nedostatek důkazů. Státní zastupitelství se sice proti rozsudku odvolalo, nicméně k dalšímu procesu už ale nedošlo.

Bývalý kapitán maďarského četnictva Sándor Képíró, narozený 18. února 1914 v Maďarsku v protestantské rodině, se za války zúčastnil nájezdu na vojvodinský Novi Sad, při němž bylo zavražděno přes 1200 civilních obyvatel města, převážně Židů, Romů a Srbů. Za účast na tomto masakru byl v Maďarsku odsouzen v roce 1944 k deseti letům vězení, ale po nástupu fašistických Šípových křížů k moci byl propuštěn.

Po propuštění Képíró odešel do Rakouska, kde krátce pracoval na dráze, a poté uprchl do Argentiny. Netrvalo dlouho a v roce 1946 byl ve své nepřítomnosti maďarským soudem znovu obviněn za spoluúčast na masakru a odsouzen na čtrnáct let vězení.

Pravděpodobně osudným se stal jeho návrat do vlasti v roce 1996. Ačkoliv zde nerušeně žil deset let, byl nakonec vypátrán agenty Střediska Simona Wiesenthala, na jehož seznamu patřil Képíró už od války k nejhledanějším osobám. Maďarský soud ale nejdříve rozhodl, že nelze vykonat dávné rozsudky, nicméně úřady poté zahájily nové vyšetřování. Letos 5. května začal s Képíróem v Budapešti proces.

V novém procesu se bývalý kapitán maďarského četnictva přímo zodpovídal za smrt 36 osob. Képíró připustil, že při razii v Novém Sadu byl přítomen, ale všechnu vinu popřel. Tvrdil, že jen plnil své povinnosti. V polovině července byl Képíró zproštěn obžaloby a soud ho propustil pro nedostatek důkazů. „Ten verdikt se vysmívá do tváří nejmíň dvanácti stům čtyřiceti šesti obětem masakru v Novém Sadu,“ konstatoval ředitel Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)