V Mexiku zabili šéfa kartelu Mexického zálivu

Mexiko - Tělo významného velitele mexického drogového gangu Samuela Florese Borrega, známého jako Metro 3, bylo nalezeno v pátek na silnici u města Reynosa v mexickém státu Tamaulipas nedaleko hranice s USA. Americké úřady za informace vedoucí k dopadení Florese vypsaly odměnu pět milionů dolarů (téměř 86 milionů korun).

Devětatřicetiletý Flores byl šéfem tak zvaného kartelu Mexického zálivu a podle amerických činitelů zřejmě na svědomí smrt člena kartelu Zetas, která na začátku loňského roku vedla k rozkolu mezi těmito zločineckými gangy. Obě skupiny mezi sebou bojují o kontrolu nad pašeráckými stezkami do USA.

Mexický prezident Felipe Calderón, který si boj proti narkomafii po svém nástupu do úřadu v roce 2006 stanovil jako prioritu, v pátečním projevu o stavu země prohlásil, že boj proti místním drogovým gangům považuje za úspěšný. Ze 37 nejhledanějších zločinců se 21 podařilo zabít nebo dopadnout a vláda zabavila zločineckým organizacím majetek v hodnotě 12,7 miliardy amerických dolarů, uvedl. Mexiku se podle Calderóna podařilo „posílit úlohu práva jako ještě nikdy předtím.“