Za desítky let je vesmír pořádně zaneřáděný

Washington - Vědci ve Spojených státech varovali NASA, že množství odpadu na oběžné dráze kolem Země dosahuje kritické hranice. Smetí je tolik, že může poškodit prolétávající rakety nebo zničit drahé satelity. Vědci vyzývají k zavedení mezinárodních pravidel, která by omezila vznik odpadu, a k rozšíření výzkumu možných magnetických sítí, které by ho sbíraly.

Podle odborníků je nutné začít přemýšlet o tom, jak se zbavit kosmického smetí. Ve vesmíru je přes 22 tisíc kusů odpadků, které svou velikostí ohrožují satelity nebo vesmírné lodě. Experti už navrhují, jak se jich zbavit – uvažují nad kosmickými verzemi rybářských sítí, nad obřími magnety nebo deštníky, které by odpadky sesbíraly. 

Navíc odborníci vyzývají, že je třeba uzpůsobit pravidla lidské činnosti ve vesmíru tak, aby vznikalo co nejméně kosmického smetí. Vše, co se na oběžnou dráhu vynese, by prý mělo zase spadnout na Zem a shořet v atmosféře. Družice by tak musely po skončení životnosti zapnout zvláštní motor, který by je uklidil do atmosféry, kde shoří. 

Smetí ohrožuje i Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Většinou se podaří lokalizovat odpadky dřív, než stanici skutečně zasáhnou, a podaří se jim díky tomu včas vyhnout. V některých případech ale přichází ohrožení tak náhle, že nezbývá než vědeckou stanici vyklidit. K první evakuaci ISS dalo pozemní řídicí středisko v Houstonu povel v březnu 2009. Zatím naposled musela posádka opustit prostory svého pracoviště a uchýlit se do dvou kosmických lodí Sojuz připojených u parkovacích uzlů letos v červnu. Naštěstí zatím ke srážce nedošlo.

Vydáno pod