Kokosy na sněhu - jamajský musher je na Aljašce kuriozitou

Juneau (Aljaška) – Britské Timesy psaly o účasti jamajského mushera na jednom z nejtěžších závodů psích spřežení na světě, na Aljašce, jako o senzaci na sněhu. Jamajčan Newton Marshall na sněhu prý působí trochu zvláštně, podle deníku by ho ale nikdo neměl podceňovat. Mohl by totiž překvapit stejně jako jamajský bobový tým na zimních olympijských hrách v roce 1988, jehož příběh se stal předlohou pro slavný film Kokosy na sněhu.

Jde o sedmadvacetiletého muže Newtona Marshalla, který se na Jamajce živil jako specializovaný turistický průvodce pro zájemce, kteří chtěli poznávat tenhle karibský ostrov z perspektivy koňského sedla. Experimentoval zde také s psími spřeženími, která vozila turisty po písčitých plážích podél pobřeží.

Marshall je nyní v závodu na 52. místě

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Závod rozjel velmi dobře, po dvou dnech byl dokonce na sedmnáctém místě z více než sedmdesáti účastníků, včera se ale poněkud propadl. V současné době je na dvaapadesátém místě z více než šedesátičlenného peletonu. Jeho účast na závodě je velikánskou atrakcí, na start ho přicházejí podpořit desítky až stovky diváků. Fandí mu i samotní organizátoři závodu.

Závod psích spřežení na Aljašce je asi nejtěžší ze všech na světě, měří asi 1850 kilometrů. Jezdci ho obvykle zvládají v rozmezí deseti až šestnácti dnů, což činí denní průměr kolem necelých dvou set kilometrů. Musheři projíždí krásnou scenérií Aljašky, ale taky krajinou, kde je hodně vlčích smeček.

Vydáno pod