Inauguraci chilského prezidenta poznamenalo další zemětřesení

Santiago de Chile - Tři silné následné otřesy s intenzitou 5,1 až 7,2 stupně Richterovy škály zasáhly střední část Chile. Úřady vzápětí vydaly varování před cunami pro chilské pobřeží a rozhodly o evakuaci parlamentu. Epicentrum zemětřesení bylo 150 kilometrů jižně od metropole Santiago de Chile. Úřady hlásí značné škody ve městě Rancagua, informace o případných obětech zatím nejsou známy. Země se přitom stále vzpamatovává z následků únorového ničivého zemětřesení o síle 8,8 stupně, které patřilo k nejsilnějším otřesům, jaké byly kdy zaznamenány.

Dnešní zemětřesení zasáhlo zemi těsně před inaugurací nového prezidenta Sebastiána Piñery, který převzal úřad po socialistce Michelle Bacheletové. Zemětřesení roztřáslo domy a mezi účastníky slavnostní prezidentovy inaugurace v chilském Valparaísu vzbudilo nervózní úsměvy. Bolivijský prezident Evo Morales prý podle svědků vypadal dezorientovaně, peruánský prezident Alan García zase zažertoval, že měl na chvíli pocit, že tančí. Piñera zachoval chladnou hlavu, ale vyzval občany, aby nebezpečí nepodceňovali a uchýlili se do vyšších poloh před možným příchodem cunami.

V chilské metropoli na ulici vyběhly z domů tisíce lidí vystrašených otřesy, které byly nejsilnější z desítek následných otřesů sužujících zemi za posledních 12 dnů. Intenzitou překonaly dokonce i katastrofální lednové zemětřesení na Haiti, které dosáhlo síly sedm stupňů Richterovy škály.

Nový chilský prezident se ujal funkce (zdroj: ČT24)

Po únorovém zemětřesení chilské úřady doposud identifikovaly 452 obětí. Poničeno bylo přibližně půl milionu domů, jejichž obyvatelé musí nyní přespávat na ulicích a ve stanech za špatných sanitárních podmínek. Zemětřesení narušilo chilskou infrastrukturu a způsobilo rozsáhlé hmotné škody v odhadované výši 30 miliard dolarů.

Do čela země přichází po dvaceti letech pravicový politik

Dnešní inaugurací se do čela Chile dostává poprvé po dvaceti letech pravicový politik. Ústředním motivem předvolební kampaně šedesátiletého Piñery byla změna; podle analytiků se ovšem nedá očekávat, že by se během čtyř let svého mandátu příliš odklonil od úsporné a umírněné politiky, kterou uplatňovala i středolevá vláda a které Chile vděčí za svou pozici jedné z nejstabilnějších zemí Latinské Ameriky.

Piñera nebude mít jednoduchou úlohu. Kromě obnovy zemětřesením zdevastované země bude čelit i rekordní popularitě odcházející prezidentky Bacheletové. Ta přesahuje 80 procent. Na inauguraci dnes dorazili bývalí i současní státníci - od španělského prince přes francouzskou ministryni financí po kolumbijského prezidenta.